Върни се горе

От днес, 28 май 2004 г., на летище София влезе в редовна експлоатация закупената от Министерството на здравеопазването инфрачервена термографска камера за контрол на входящите пътници.

Без да гарантира 100 % невъзможност за внос на инфекции, системата е последно поколение специализирана техника за контрол, която бе въведена като противоепидемична мярка от редица страни във връзка с възникването и разпространението на ТОРС, а по-късно и птичи грип.

С влизането в действие на системата за термовизионен контрол на Граничния медицински пропускателен пункт на летище София се създават условия за по-сигурен, непрекъснат и обективен контрол върху пристигащите пътниците с цел опазване на страната от внос на различни заразни болести.

Камерата осигурява възможност за непрекъснато 24-часово наблюдение на пътниците, пристигащи на летище София. При установяване на температура над зададената, системата позволява бърза детекция на съответния пътник и насочването му за извършване на специализирано епидемиологично проучване. Камерата работи в реално време, при изключително висока чувствителност (0.06 от градуса по Целзий), без никакви странични ефекти или вредни излъчвания. Тя не забавя нормалния процес на обработката на пътникопотока.

Камерата е на стойност 57 000 лв. и е закупена с бюджетни средства на Министерството на здравеопазването.В зависимост от развитието на епидемичната обстановка в света МЗ има готовност да реагира адекватно на променящата се ситуация и при необходимост ще осигури подобна техника и на други важни входни пунктове, като летищата във Варна и Бургас.

Сподели в: