Върни се горе

По повод 7 април - Световния ден на здравето, лекарите от Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София ще извършват безплатни прегледи на деца до 18 години.

Родителите ще имат възможност да консултират и прегледат децата си при специалисти по неонатология, нефрология, гастроентерология, ендокринология, диабет, неврология, ревматология, кардиология, пулмология и генетика.

Прегледите ще се извършват от 9.00 до 13.00 часа в Медицинския център на Педиатричната болница, който се намира на ул. “Найден Геров” №2.

Не е необходимо предварително записване.

Тази година 7 април – Световният ден на здравето, се отбелязва под мотото “Да дадем шанс на всяко дете и на всяка майка”. Според Световната здравна организация този акцент ще подтикне правителствата, международната общност, гражданското общество и всяка отделна личност да предприемат действия за подобряване на здравето и благополучието на децата и майките.

По данни на СЗО всяка година в света умират 10,6 млн. деца, 40% от които по време на първия месец след раждането. В съответствие с обявените от ООН Цели на хилядолетието за развитие международната общност се е ангажирала до 2015 г. да намали детската смъртност с две трети.

Детското и майчиното здравеопазване са един от националните здравни приоритети у нас.Тяхното подобряване е стратегическа цел в провежданата от правителството национална здравна политика.

Детската смъртност е един от основните показатели за икономическото и културно развитие на всяко общество. В България през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на детската смъртност.След като през 1997 г. тя достигна връх за последните десет години (17,5 на хиляда живородени), през 2000 - 2002 г. тя се стабилизира на по-ниско ниво – 13,3 на хиляда живородени, а през 2003 г. е 12,3 на хиляда. По предварителни данни за 2004 г. тя ще бъде още по-ниска.

Анализът на структурата на детската смъртност е важна за определяне на насоките и мерките за подобряването на този показател. Сред водещите причини за смъртност при децата до 1 година са някои състояния, възникващи в периода около раждането (недоносеност, усложнения при бременността и раждането, довели до увреждане на плода и новороденото), вродените аномалии, болестите на дихателната система.

Две трети от случаите на заболявания на децата до 18 години се дължат на болести на дихателната система. Наблюдава се увеличение на страдащите от хипертония, гръбначни изкривявания, затлъстяване, откривани при ежегодните профилактични прегледи на децата и учениците. Те се дължат основно на намалената двигателна активност, нездравословен начин на хранене и наднормено тегло.

Министерството на здравеопазването осъществява над 10 национални програми, свързани с детското здраве. Сред тях е Националната програма за профилактика на наследствените болести и вродените аномалии, част от която е провеждането на скрининг за вроден дефицит на щитовидната жлеза. През 2002 г. с тази скринингова програма са обхванати 86,7% от новородените, през 2003 г. обхватът е 96%, а по предварителни данни за 2004 г. постигнатият обхват е още по-висок - 98%.

С цел профилактика на кариеса в 10 областни града МЗ съвместно с фондация “Бороу–дентал милк” реализира хранене на децата с флуорирано мляко.

Заедно с неправителствени организации се работи по промоция на кърменето за популяризиране на предимствата на кърменето. Предприемат се както нормативни мерки за ограничаване на рекламата на изкуствени млека, така и промени в програмите и специалностите при образованието на медицинските специалисти.

МЗ провежда нова политика и по отношение на развитието на специализираните домове за медико-социални грижи за децата. В момента към МЗ съществуват 32 такива дома. За подобряване на качеството на услугите в специализираните домове за деца МЗ работи в две основни направления - разкриване на нови дневни центрове към домовете за медико-социални грижи за деца и предоставяне на нови видове услуги (диагностика и рехабилитация на зрителни и слухови увреждания, логопедични занимания, рехабилитация чрез плуване, обучение на кандидат-осиновители).

Сподели в: