Върни се горе

На 20 май в световен мащаб и в България се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. По традиция това става всяка година в третата неделя от месец май. Инициативите по повод този ден у нас се свързват с третия заключителен етап на Националната информационна АНТИСПИН-кампания „Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!”.

За 24-та поредна година в международен план ще бъде отбелязан Денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. За първи път това се е случило през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. От тогава до днес над 40 милиона души са се инфектирали с вируса, а повече от 25 милиона са починалите от СПИН.

В България официално регистрираните ХИВ-серопозитивни към 18 май са 724, а броят на хората, за които има сведение, че са починали, е 298. От началото на тази година са регистрирани 34 нови случаи. Затова инициативите, свързани с този ден, имат за цел да изразят почит към паметта на починалите, съпричастност със засегнатите от болестта и семействата им, както и да провокират обществен и институционален диалог за превенция, грижи и лечение за ХИВ-серопозитивните лица.

Институциите, реализиращи Националната информационна АНТИСПИН кампания „Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!” - Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването, Програмата но ООН за борба с ХИВ/СПИН (UNAIDS) и Коалиция АНТИСПИН планират средните събития:          

  • Засаждане на панделка от червени рози като акт на почит към починалите от СПИН и израз на съпричастност със засегнатите от болестта. Инициативата ще се проведе на 19 май (събота) от 10.00 часа на територията на Южния парк, тревна площ след моста на влюбените до НДК, срещу хотел „Хилтън”. Панделката ще бъде засадена от представители на организации, работещи по проблемите на ХИВ/СПИН, представители на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и UNAIDS, както и доброволци на Коалиция „АНТИСПИН”.
              
  • Вечерно бдение със свещи на цветната леха-панделка - бдението ще се състои на 20 май (неделя) от 21.00 ч. в парк „Здраве” (бул. ”България”, спирката на автобуси 76, 204 и 604 пред Клиниката по белодробни заболявания). Цветната леха с форма на червена панделка и надпис АНТИСПИН е символ на съпричастност към проблемите на ХИВ/СПИН и се обновява всяка година.

    Всички граждани, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение на 20 май и като запалят свещ на прозореца на домовете си в 21.00 ч. като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им.

    Като част от кампанията и във връзка с Международния ден за съпричастност на специализираните отделенията за лечение на ХИВ/СПИН в Инфекциозна болница в София, Университетска болница „Св.Георги” в Пловдив и МБАЛ „Св. Марина”, Варна ще бъдат изпратени индивидуални пакети с витамини и червени тениски на кампанията „Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!”, които ще бъдат предоставяни на хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

    Националната кампания „Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!” започна през ноември 2006 г. и премина през три етапа, свързани с датите: 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН, 14 февруари – Ден на влюбените и третата неделя на май – Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Реализирани бяха много инициативи в цялата страна, чиято цел бе да повишат информираността на широката общественост и в частност младите хора за начините, по които се предава и не се предава вирусът на СПИН, да съдействат за повишаване на обществената толерантност към хората, засегнати от болестта. За тази цел бяха разпространени 800 000 информационни картички, 20 000 плаката и приблизително 700 000 презервативи чрез партньорски институции, неправителствени организации, РИОКОЗ и училища, а телевизионен клип се излъчва безплатно от националните, регионални и кабелни телевизии.
  • Сподели в: