Върни се горе

По повод 1 юни - Международния ден на детето, лекарите от Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София ще извършват безплатни прегледи на деца до 18 години.

Желаещите да се прегледат ще имат възможност да се консултират със специалисти по неонатология, нефрология, гастроентерология, ендокринология, диабет, неврология, ревматология, кардиология, пулмология и генетика.

Прегледите ще се извършват от 9.00 до 16.00 часа в Медицинския център на Педиатричната болница, който се намира на ул. “Найден Геров” №2, след предварително записване на тел. 952-18-14.

Политиката на Министерството на здравеопазването за подобряване на детското и юношеското здравеопазване у нас е в съзвучие с целите и ценностите на Европа и в синхрон с препоръките за развитието му. Дейността на МЗ е насочена към подобряване здравето на децата, ограничаване на инфекциозните болести и намаляването на социално-значимите заболявания.

Сред приоритетите на МЗ е и грижата за детските болници, отделенията по неонатология, домовете за медико-социални грижи за деца. През 2003 г. в апаратура и съоръжения в тях МЗ е инвестирало 604 630 лв. МЗ е осигурило и скъпоструващо лечение за около 350 деца с редки заболявания (болест на Гоше, муковисцидоза и др.) на стойност 6,7 млн. лв.

Израз на политиката на МЗ към детското здравеопазване като един от националните здравни приоритети бе предложението на МЗ в законопроекта за здравето децата да имат свободен достъп до специалист. През тази седмица парламентът утвърди тази възможност за децата до 16-годишна възраст.

Сподели в: