Върни се горе

В понеделник, 4 декември, в 13.30 ч. в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Рахила Ангелова”, Перник ще бъде открит Младежки здравен център. В тържеството ще участват заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков, Н. Пр. посланикът на Република Ирландия Джефри Кийтинг и представителят на УНИЦЕФ в България г-н Октавиан Бивол.

Функционирането на Младежкия здравен център е в сътрудничество с Кабинета за анонимно безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, създаден по програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването, Асоциация “Здраве и бъдеще”, Община Перник, както и с подкрепата на УНИЦЕФ и Агенцията за международно развитие на Република Ирландия.

Младежкият здравен център ще предлага на младите хора безплатно и анонимно обслужване, включващо психологически консултации по проблемите на младите хора, консултации по въпросите на репродуктивното здраве, профилактиката, диагностиката и лечението на полово-предавани инфекции и заболявания, изследване за ХИВ/СПИН, както и пред- и след-тестово консултиране за ХИВ/СПИН

В изпълнение на приоритетите в политиката си МЗ поставя акцент върху развитието на младите хора и тяхното здраве. Младите са изправени пред редица рискове и заплахи - инфектиране с ХИВ/СПИН и полово-предавани болести, растяща употреба на психоактивни вещества, консумация на алкохол и употреба цигари, сексуално насилие, трафик с цел сексуална експлоатация и др. Всички тези рискове и заплахи са фактори, които оказват изключително негативно влияние върху развитието и здравето и изискват адекватни здравни услуги. Услуги, които да са съчетани с навременна информация, опазване и предотвратяване влошаването на здравето, увеличаване на достъпа до навременно и ефективно диагностициране и лечение на приоритетни състояния.

Сподели в: