Върни се горе

От 13 до 18 март 2004 г. министърът на здравеопазването Славчо Богоев е на посещение в Република Йемен по покана на йеменския министър на общественото здраве и населението д-р Мохамед Яхия Ал-Ноами.

Министър Богоев е и съпредседател на смесената Българо-йеменска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество.

По време на своето посещение министър Славчо Богоев ще се срещне с министър-председателя на Република Йемен г-н Абдул Kадер Абдел Рахман Ба-Джамал, на която ще бъдат обсъдени аспектите на сътрудничество между двете страни. Министър Богоев ще разговаря и с министъра на общественото здраве и населението д-р Мохамед Яхия Ал-Ноами.

В рамките на срещите ще бъдат обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството между България и Йемен в областта на здравеопазването. Предвижда се изпращане на висококвалифицирани български кардиологични екипи за извършване на прецизни операции в Йемен. Приоритетни области на сътрудничеството, за които има изявено желание от йеменска страна, са сърдечни болести и сърдечна хирургия, диагностициране и лечение на онкологични заболявания, бъбречни болести и бъбречна хирургия, рехабилитация и балнеолечение.

Ще бъдат дискутирани и активното партньорство по изпращането на български медицински специалисти на работа в Йемен и увеличаване на техния брой през тази година. Тема на разговорите ще е и сътрудничеството в областта на медицинската квалификация и обучението на йеменски студенти в България.

По време на своето гостуване министър Богоев ще посети Центъра по сърдечно-съдова хирургия в Държавната болница “Ас-Саура” и републиканските болници в провинциите Ал-Махауит и Хаджа. Той ще се срещне и с български медицински специалисти, работещи в Йемен.

Двамата министри на здравеопазването ще обсъдят и възможността за провеждането на Втората сесия на смесената българо-йеменска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество, на която съпредседатели от българска и йеменска страна са министър Богоев и министър Ал-Ноами.

През февруари 1999 г., по време на официално посещение на делегация на йеменското Министерство на здравеопазването в България, беше подписано Споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука. Сътрудничество се осъществява в областта на здравната превенция и държавния санитарен контрол, лекарствената политика, финансиране на здравеопазването, здравното законодателство и др. Споразумението предвижда и изпращане на български медикаменти за йеменския пазар.

На сесията на смесената междуправителствена комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество, която се проведе в София през 2002 г., беше подписано споразумение между “Експомед” ЕАД и йеменското Министерство на здравеопазването във връзка с изпращането на български медицински специалисти на работа в Йемен, което дава добри резултати.

Сподели в: