Върни се горе

В петък, 27 май, министърът на здравеопазването Славчо Богоев ще посети Русе, където ще открие новото Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в града.

Официалната церемония е от 9.30 часа. За ремонта и преустройството на Инфекциозното отделение на болницата. Министерството на здравеопазването е осигурило 450 000 лв. През 2004-2005 г. в болницата са инвестирани 2,250 млн. лв. за реконструкция и пребазиране на АГ-клиниката, както и 700 000 лв. за реанимационно оборудване. От револвиращия инвестиционен фонд, реализиран по заема със Световна банка, МБАЛ-Русе получи апаратура за над 320 000 лв. Всички тези инвестиции ще допринесат за модернизацията на болницата и подобряване на качеството на лечението в нея.

От 10.30 ч. министър Богоев ще се срещне с медицинския съвет и представители на колектива на Многопрофилната болница за активно лечение и по случай нейната 140-годишнина.

В събота, 28 май, министър Славчо Богоев ще бъде във Варна, където ще открие международен форум и ще посети Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Света Марина”.

В 8.00 часа министър Богоев ще открие Деветата годишна среща на Дунавския форум по сърдечна хирургия. Престижният международен форум е едно от петте най-важни годишни събития в европейската кардиохирургия. В него ще участват над 200 сърдечни хирурзи от България и страните по река Дунав – Австрия, Германия, Румъния, Унгария, Словакия, Хърватска, Сърбия, Чехия.

В 11.00 часа министър Богоев ще посети Университетската многопрофилната болница за активно лечение “Света Марина” във Врана, където ще се срещне с ръководството й и началниците на клиники. Те ще разговарят за две от най-значимите предстоящи нововъведения в болницата - разкриването на Клиниката по кардиохирургия и осъществяването на проекта за еднодневна хирургия.

Очаква се дейността на Клиниката по кардиохирургия да стартира към края на юни 2005 г., като за ремонт и апаратура за нея МЗ е осигурило средства в размер на 3 млн. лв. Така след София и Пловдив Варна ще е третият център по кардиохирургия у нас. За развитие на еднодневна хирургия са предвидени около 420 000 лв.

През 2005 г. по линия на револвиращия инвестиционен фонд, реализиран по заема със Световната банка, УМБАЛ “Света Марина” получи апаратура за интензивно отделение и ангиограф на обща стойност над 2,8 млн. лв.

За по малко от 6 месеца от държавния бюджет и от частни договори в УМБАЛ “Света Марина” са инвестирани над 10 млн. лв. Ефективното използване на този финансов ресурс ще повиши конкурентоспособността на болницата, качеството на медицинското обслужване в нея, възможностите й още по-адекватно да отговаря на здравните потребности на населението в региона.

Варна е първата община, в която ще стартира децентрализирането на лечението на ХИВ/СПИН. В Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ «Света Марина» ще заработи сектор за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН Със средства по Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” бе извършен ремонт на болничните и лабораторни помещения на стойност над 82 000 лв. Предоставена е медицинска и лабораторна апаратура за 148 000 лв. Медицинският университет във Варна ще бъде ангажиран в дългосрочна програма за обучение на лекари и медицински сестри от здравната мрежа за ранна диагностика на ХИВ инфекцията.

Министър Богоев ще разгледа и ремонтираните операционен блок и Клиниката за реанимация и интензивно лечение в “Света Марина”.

По време на срещата-разговор ръководството на болницата ще запознае министър Богоев със стратегията за развитие на “Света Марина” до 2007 г.

Сподели в: