Върни се горе

В четвъртък, 16 декември, от 15.00 часа, министърът на здравеопазването Славчо Богоев ще открие новата линия за производство на първия български холтер. Линията е в “Завода за изчислителна техника” ЕООД (бул. “Цариградско шосе”, 7 км).

Холтерът е медицински апарат, който осъществява 24-часов непрекъснат запис на сърдечния ритъм и дава възможност за последващ анализ на електрокардиограмата. Чрез него се получава пълна информация за състоянието на пациента, като изследването се провежда в естествената работна и жизнена среда на пациента, при присъщата му всекидневна активност и дейности. Наблюдението се извършва в амбулаторни условия, като по този начин се спестява ненужна хоспитализация и болничен престой.

Новото изделие на “Завода за изчислителна техника” е българска разработка, на фирма “СПСБАЙТ” ООД. Уредът се състои от портативен двуканален ЕКГ рекордер, оптичен интерфейс за връзка с персонален компютър, обработващ софтуер и различни аксесоари. Местното производство на такава медицинска техника ще я направи много по-достъпна за лечебните заведения. Това увеличава възможностите им да провеждат амбулаторно дейността по диагностика, наблюдение и лечение на сърдечно-съдовите заболявания, които са сред основните социално-значими заболявания у нас. По този начин ще се постигне по-добър медицински и финансов ефект и за пациентите, и за лечебните заведения.

Сподели в: