Върни се горе

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев се срещна днес, 12 март, с полковник Слободан Язаревич, началник на спешния център на военната болница в Ландщул, Германия.

Посещението на полк. Слободан Язаревич в България е свързано с извършването на оценка на състоянието на болниците у нас – военни и граждански, във връзка с предстоящото включване на страната ни в структурите на НАТО. Срещата бе свързана и с подготовката на съвместно учение с НАТО през юни тази година у нас.

По време на визитата си у нас полк. Язаревич е посетил областните болници в Сливен, Хасково и Бургас. На срещата си с министър Богоев полк. Язаревич изрази задоволството си от подготовката на медицинския персонал и съоръжеността на разгледаните граждански лечебни заведения.

В разговора с министър Богоев бяха дискутирани въпроси, свързани с усъвършенстване на взаимодействието между гражданските и военните медицински служби. Бе подчертана важността на интегрирането на двете системи и съвместното използване на ресурсите им, което е в интерес на болните, независимо дали са цивилни и военни. Участниците в срещата, сред които бе и ген. Стоян Тонев, началник на ВМА, оцениха като добро взаимодействието у нас между гражданските медицински звена и Военно-медицинската служба, над която министърът на здравеопазването Славчо Богоев осъществява методическо ръководство.

На срещата бе обсъдено и възприемането у нас на общи с НАТО стандартизирани акредитационни документи за сградната съоръженост и медицинския персонал на болниците. Целта е лекари от силите на НАТО да могат да работят в наши лечебни заведения, а български лекари да имат право да работят в структури на НАТО.

Дискутирани бяха и възможностите за оказване на спешна помощ, свързани с използването на въздушен медицински транспорт.

Обсъждането на конкретните задачи в по-нататъшната съвместна дейност между гражданските и военните болници у нас, както и с тези на НАТО, ще продължи през април, когато у нас на посещение ще бъде генерал Елдър Грейнджър, командващ военно-медицинските сили на американската армия в Европа.

Сподели в: