Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски издаде заповеди да бъдат извършени финансови проверки на 10-те лечебни заведения за болнична помощ, които имат най-големи просрочени задължения. Проверките започват от тази седмица и ще приключат в края на следващата.

При проверките ще се прецени целесъобразността на направените от лечебните заведения разходи, както и ще се установят причините за натрупаните от тях задължения. Резултатите ще бъдат оповестени пред обществеността.

По данни на МЗ към 30 август просрочените задължения на лечебните заведения за болнична помощ са близо 100 млн. лв.

Болниците, чиито финансово състояние и дейност предстои да бъдат проверени, са “Света Екатерина” в София, “Пирогов”, Националната кардиологична болница, “Александровска”, университетските болници в Плевен, Пловдив и Варна, областните в Бургас, Стара Загора и Хасково.

Във връзка с проблемите относно финансирането на болниците и формирането на задължения от тях министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски се срещна с ръководителите на три от най-големите болници у нас – директорите на Многопрофилната болница за активно лечение и спешна помощ “Пирогов” доц. Спас Спасков, на Националната кардиологична болница доц. Владимир Пилософ и на Многопрофилната болница за активно лечение “Александровска” д-р Силви Кирилов.

По време на разговора бяха обсъдени причините за натрупване на дългове от болниците, структурата на техните разходи, общото недофинансиране на здравната система от страна на бюджета чрез МЗ и от страна на НЗОК по клинични пътеки.

Министър Гайдарски получи уверения от ръководителите на лечебните заведения, че ще намалят излишните разходи. Директорите на трите болници поставиха въпроса за допълнително финансиране от МЗ за покриване на натрупаните от тях задължения към доставчици на лекарствени продукти и медицинска апаратура. Решение за това ще се вземе след като приключат назначените от министъра проверки. МЗ ще покрие задължения на болниците според доказаната целесъобразност на направените от тях разходи.

Финансирането и дейността на лечебните заведения министър Гайдарски ще обсъди на срещи с директорите и на други болници.

По проблемите в областта на здравеопазването и предприемането на спешни мерки за тяхното решаване проф. Гайдарски разговаря и с лидерите на двата синдиката – на КНСБ д-р Желязко Христов и на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

Сподели в: