Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски награди с „Почетен знак на Министерството на здравеопазването” №1 световноизвестния френски вирусолог проф. Люк Монтание, откривател на вируса на СПИН.

По време на проведената среща проф. Гайдарски благодари на проф. Монтание за неговите големи заслуги за доказването на невинността на петте българските медицински сестри и палестинския лекар Ашраф, които бяха осъдени на смърт в Либия. Той обърна специално внимание на приноса на изключително силния научен доклад за повишаване убедеността на световната общност, че епидемията от СПИН в болницата в Бенгази се дължи на вътрешноболнична инфекция.

Министърът на здравеопазването запозна френския вирусолог с работата и постигнатите успехи на страната ни в борбата със СПИН, полово-предавани болести и туберкулоза, както и конкретно на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” и дадените положителни оценки за България от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Програмата е ориентирана към най-уязвимите групи от обществото – роми, наркомани и проституиращи. Проф. Гайдарски подчерта, че решаващ за нейното успешно изпълнение е постигнатият консенсус между много партньори – администрации и здравни институции на национално и регионално ниво, неправителствени организации, университети и хора, които ежедневно работят за борбата срещу СПИН и туберкулоза.

На срещата министър Гайдарски представи Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2007-2011 г. Нейната цел е да се ограничи разпространението на туберкулозата у нас, да се реализира адекватен епидемиологичен надзор, съвременна диагностика и ефективно лечение на това заболяване, като се укрепи инфраструктурата, управлението и координацията на отделните елементи от здравната ни система. Приоритет е и подобряването на качеството на предлаганите здравни услуги, със специална насоченост към рисковите групи.

Проф. Люк Монтание изказа пред министъра на здравеопазването положителните си впечатления от работата на българските учени в Националния център по заразни и паразитни болести и специално в разкритите лаборатории за изследване на СПИН. Френският вирусолог представи пред проф. Гайдарски плановете си за бъдеща съвместна работа с българските специалисти по създаването на ваксина срещу СПИН.

Сподели в: