Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски се срещна днес, 4 юли, с г-жа Сандра Саакашвили, съпруга на президента на Грузия.

Г-жа Саакашвили е на посещение в България от 1 до 4 юли с цел да се запознае с опита на страната ни в борбата с ХИВ/СПИН и туберкулоза, както и по проблемите на репродуктивното здраве.

Посещението на г-жа Саакашвили е в качеството й на председател на Националния координационен комитет на Грузия за проекти, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, председател на Националния съвет по репродуктивно здраве, както и посланик на проекта за глобално сътрудничество „Да спрем туберкулозата” в Източна Европа.

Първата дама на Грузия се запозна с дейността на водещи лечебни и здравни структури в тези области у нас. В програмата й са включени Националният център по заразни и паразитни болести, Втора АГ болница за активно лечение „Шейново”, Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести „Света София”, Националната специализирана болница за активно лечение по онкология.

Г-жа Саакашвили се срещна със съпругата на президента на България г-жа Зорка Първанова, както и с г-жа Емел Етем, заместник-министър председател и министър на държавната политика при бедствия и аварии.

На днешната среща министър Гайдарски представи опита на България в изпълнението на програми за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. България се намира в региона с най-динамично развиващите се епидемии, но все още е с ниско разпространение на ХИВ/СПИН – официално регистрираните ХИВ-серопозитивни лица у нас към момента е 731. България реализира Национална програма за профилактика и контрол на СПИН и полово-предавани болести 2001-2007 г., както и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, която стартира през 2005 г и приключва през 2008 г. За този петгодишен период страната ни получава безвъзмездна помощ от Глобалния фонд в размер на 15,7 млн. доларна.

Като нова страна-членка на ЕС, през март 2007 г. България се присъедини към Бременската декларация „Партньорство и отговорност – заедно срещу ХИВ/СПИН”. Признание за постиженията на страната ни в борбата срещу ХИВ/СПИН е фактът, че България бе поканена от германския министър на здравеопазването г-жа Ула Шмид да участва като пилотна държава в инициативата на германското председателство на ЕС за осигуряване на устойчивост на достъпа до антиретровирусни медикаменти.

Г-жа Саакашвили бе запозната и с провежданата от Министерството на здравеопазването политика за намаляване разпространението на туберкулозата.
Бяха й представени основните приоритети и цели в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2007-2011 г., която бе приета от Министерски съвет миналата седмица. Реализацията на програмата се финансира със средства от държавния бюджет и от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария в размер общо на 84 млн лв.

Г-жа Саакашвили изрази задоволството си от проведените у нас срещи и разговори и оцени посещението като много ползотворно.

Сподели в: