Върни се горе

Няма да може да бъде подписан Националният рамков договор за 2007 г., заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски пред журналисти след проведената днес, 22 декември, среща с членовете на управителните съвети на Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България. Срещата бе инициирана от министър Гайдарски.

Като министър на здравеопазването нееднократно призовавах към благоразумие преговарящите страни, смятам, че трябваше да се вложи повече разум, за да завършат успешно преговорите, каза министър Гайдарски. Но след днешната среща стана ясно, че няма консенсус между страните и НРД 2007 няма да може да бъде подписан.

Неподписвайки Националния рамков договор, Българският лекарски съюз се изключва изцяло от договорните процеси, смята министър Гайдарски.

Той заяви, че не е запознат с варианта, който се предлага за подписване от БЛС, тъй като документът е внесен в последния момент. Според него не може да се подпише нещо, което не се познава, дори и то да е по-добро.

Министър Гайдарски откри официално преговорите по Националния рамков договор за 2007 г. между НЗОК и съсловните организации на лекарите и стоматолозите на 26 октомври и периодично бе информиран за техния ход. Той свика днешната среща в последния законов срок за подписване на договора, за да бъде информиран за постигнатите последни договорености между страните и за възможността преговорният процес да завърши с подписване на договор.

Съгласно Закона за здравното осигуряване министърът на здравеопазването преподписва Националния рамков договор, с което гарантира неговата законосъобразност и че заложеното в него отговаря на целите на националната здравна политика.

Сподели в: