Върни се горе

Всички страни - Националната здравноосигурителна каса, Българският лекарски съюз и Съюзът на стоматолозите в България, да проявят разумен подход от самото начало, за да завършат преговорите за Национален рамков договор 2007 с добър краен резултат за целия български народ, а той е по-качествено здравеопазване. Всички трябва да сме единни, разумни, защото преследваме една цел – по-добро, по-качествено медицинско обслужване на българския народ.

За това призова министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, който днес, четвъртък, 26 октомври, откри преговорите за Национален рамков договор 2007. Преговорите се водят между управителните съвети на НЗОК, БЛС, и ССБ.

Преговорите за НРД 2007 няма да са лесни, тъй като в здравната система не достигат средства, каза министър Гайдарски. Затова и преговарящите нямат големи възможности за маневри. Въпросът е наличните средства да бъдат разпределени по най-разумен начин в здравната система, по-ефективно, по-добре, за да бъдат задоволени потребностите на хората, подчерта министърът.

Българският народ се надява на повече средства, за да бъдат предоставяни по-добри и по-качествени медицински услуги, като лекари ние знаем какво е качествено здравеопазване, но за него са необходими повече средства, изтъкна министър Гайдарски. Затова целта му като министър е в здравната система да влязат повече средства.

Бюджетът за здравеопазване за 2007 г. се увеличава с 215 млн. лв. в сравнение с тази година, 108 млн. от които са в бюджета на НЗОК, съобщи министър Гайдарски. Той заяви, че се търсят възможности за допълнително финансиране на здравната система. Единият път за това са приходите от продажба на терени и сгради с отпаднала необходимост на лечебните заведения. Друга възможност са структурните фондове на Европейския съюз.

Ако всички, от които зависи развитието на здравната система – Министерство на здравеопазването, Здравна каса, Лекарски съюз, сме един в исканията си, ще постигнем по-добри резултати. Разделението никога не е водило до добри резултати, подчерта в изказването си министър Гайдарски.

Сподели в: