Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски замина за участие в международна конференция на тема “Модернизация на здравеопазването в Централна и Източна Европа”, която ще се проведе на 3 и 4 май във Вашингтон.

Срещата се организира от Центъра за стратегически и международни изследвания, Вашингтон.

В конференцията ще участват министри на здравеопазването от 9 страни от Централна и Източна Европа, за участие е поканен и държавният секретар по здравеопазването на САЩ.

На срещата ще бъде обсъден на проект за модернизация на здравеопазването в страните от Централна и Източна Европа. Предвижда се и обмяна на опит и практика между тях.

Проектът за модернизация на здравеопазването включва 10 страни от Централна и Източна Европа. Той е разработен и се реализира от Комисията за евроатлантически действия на Центъра за стратегически и международни изследвания, в партньорство с Колежа по обществено здраве Джон Хопкинс Блумберг. Ангажирани са и експерти от Световна банка, Европейската комисия и други международни организации. Специалистите, които участват в проекта, са с международен опит в областта на контрола върху заболяванията, управлението и финансирането на здравната система.

Проектът фокусира върху практически мерки и действия, които могат да бъдат предприети и ще допринесат за подобряване на здравеопазването в приоритетни за България области. Той може да осигури практическа пътна карта за развитие на здравната система, въз основа на най-добрия глобален опит и доказани практики, които са подходящи и приложими към обхвата проблеми, условия и налични ресурси у нас.

По време на посещението си министър Гайдарски ще се срещне с Майк Левит - министър на здравните и гражданските услуги, с Андрю фон Езенбах - временен комисар по храните и лекарствата, с д-р Луис Салиеруп - старши съветник за международните дейности по трансфер на технологии в Националния институт по здравеопазване.

На 5 май министър Гайдарски ще посети Университетската болница „Джордж Вашингтон”, където ще разговаря с нейното ръководство и ще се запознае с дейността и управлението й.

Сподели в: