Върни се горе

Каквито и препятствия да има тази година, трябва да има подписан Национален рамков договор за 2008 г. Това заяви пред журналисти днес, 2 ноември, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски след проведена среща с председателя на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов по повод протичащите преговори за НРД 2008.

Срещата бе поискана от председателя на БЛС д-р Кехайов.  Съгласно законовата уредба, министърът на здравеопазването преподписва Националния рамков договор.

Министър Гайдарски съобщи пред журналистите, че е изпълнил законовата разпоредба и е внесъл в Министерския съвет двата проекта за бюджет на НЗОК за 2008 г. – разработените от БЛС и от НЗОК. „Случващото се е прецедент – министър да внася два различни бюджета. Разликата между предвидените суми в двата проекта е драстична – БЛС предлага средствата да са с 960 млн. лева повече в сравнение с проекта на касата”, очерта ситуацията проф. Гайдарски. Той коментира, че вариантът за проектобюджет на съсловната организация е реален, той отговаря на реалните нужди на здравната система, но е неизпълним в момента. Трябва да се съобразяваме с възможностите на държавата, подчерта министърът.

В същото време той изтъкна, че догодина в цялата система на здравеопазване ще влязат около 375 млн. лв. повече, което е най-голямото увеличение на бюджета за здравеопазване за последните години.

Бюджетът на Министерството на здравеопазването за 2008 г. се увеличава с 80 млн. лв., съобщи министър Гайдарски. От тях 40 млн. лв. ще отидат за заплащане на тежките случаи в отделенията по интензивно лечение в болниците. С 30 млн. лв. се увеличават средствата за скъпоструващи лекарства, специално за онкологичните заболявания и така за тях за догодина се предвиждат 120 млн. лв.

За първи път тази година се отделят 10 млн. лв. за заплащане на специализиращите лекари, разясни министърът на здравеопазването. ”Всеки специализант ще получава по две минимални работни заплати, или 440 лева на месец, както и специализацията ще бъде признавана за трудов стаж. Досега това не беше така, но вече всичко е уредено”, уточни министърът. Предвижда се да бъдат обявени 3400 места за специализации за 2008 г.
 
Във връзка с проблемите по договарянето на лекарства и медицински изделия, заплащани от НЗОК, министър Гайдарски разясни подготвения проект за промени в регламентиращия този процес наредба. Въвежда се възможността за падащ кворум, т.е. за провеждане на заседание на комисиите с поне 1/2 от състава им час след обявения начален час. Промените в наредбата не са насочени към едната или другата страна в договарянето, тя цели да се избегнат проблемите около неявяването на участниците по преговарящите страни и успешно да се финализират преговорите, подчерта министър Гайдарски.

„Поисках среща с министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, който да бъде гарант по успешното подписване на НРД 2008 г. Следващата седмица преговорите с НЗОК трябва да продължат за цените и обемите на медицинските услуги”, заяви от своя страна д-р Андрей Кехайов, председател на БЛС. На срещата днес той е информирал здравния министър, че до края на ноември ще бъде свикан събор на БЛС, който да даде мандат за подписване на Националния рамков договор.

Сподели в: