Върни се горе

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев и водената от него правителствена делегация замина днес (неделя, 16 май) за Женева за участие в 57-ата Световна здравна асамблея – висшия орган на Световната здравна организация.

Асамблеята ще бъде открита официално в понеделник, 17 май, в 10.00 часа в залата на Генералната Асамблея на Двореца на нациите в Женева. Веднага след това делегатите от 192-те страни-членки на СЗО ще изберат председател и заместник-председатели на асамблеята.

Министърът на здравеопазването на България г-н Славчо Богоев е номиниран за заместник-председател на Световната здравна асамблея от Европейския регион, който включва 52 страни. Номинацията е изключително висока оценка за ролята на България в световната здравна общност, признание за водената от правителството на България политика за осигуряване на по-добро здраве за всички, с което допринася за реализацията на целите на СЗО.

По време на Асамблеята министърът на здравеопазването Славчо Богоев ще се обърне за съдействие от Световната здравна организация и министрите на здравеопазването на страните-членки по случая с произнесените от либийския съд смъртни присъди на петте български медицински сестри. Той ще настоява и за подкрепа, за да се предприемат необходимите политически действия в защита на българските медици, за справедлив изход на делото срещу тях на втора инстанция.

Министър Богоев ще направи специално обръщение във връзка с несправедливо осъдените български медици на срещата на министрите на здравеопазването на европейските страни-членки на СЗО, която ще се състои в неделя. Министър Богоев ще настоява за подкрепа на българската кауза и в двустранните срещи, които ще проведе по време на Асамблеята, с колеги министри, сред които са тези на Германия, Италия, Полша. Той ще разговаря и с министъра на здравеопазването на Ирландия г-н Майкъл Мартин – страната, която в момента председателства ЕС. През тази седмица по време на проведената в Ирландия Консултативна среща на министрите на здравеопазването на страните-членки на Европейския съюз г-н Мартин бе запознат с позицията на България, която е убедена в невинността на осъдените български медицински сестри.

Основна тема на 57-ата на Световната здравна асамблея е борбата с ХИВ/СПИН. На нея ще бъдат посветени обръщенията на специалните гости на сесията при откриването й, дебатите в пленарна зала, кръглите маси на високо равнище. Кръглите маси на високо равнище са насочени към политическа дискусия между министрите на здравеопазването на държавите-членки на СЗО. Във вторник (18 май) ще се проведат четири кръгли маси на високо равнище, свързани с борбата срещу СПИН. На тях ще се дискутира ръководната роля на общественото здравеопазване при разширяване достъпа до лечение на заразените с вируса на ХИВ, засилване на капацитета на здравните служби за разширяване на достъпа до лечение на заразените с ХИВ, интеграция на програмите за превенция и лечение на вируса на ХИВ. Българската делегация ще участва в тяхната работа.

Общата дискусия по основната тема на Асамблеята ще се концентрира върху инициативата на СЗО “3 за 5”. Тя предвижда пренасочване на средства и усилия така, че в края на 2005 г. да бъде осигурен достъп до лечение на 3 млн. заразени с вируса на СПИН лица, като малко повече от 1 млн. души от развиващите се страни да имат достъп до антиретровирусното лечение. Ключова цел на тази инициатива е да бъде сигурно, че оказването на антиретровирусна терапия ще служи като средство за цялостно укрепване на здравните системи. Българската делегация ще подкрепи инициативата на СЗО “3 за 5” и текста на резолюцията.

Сподели в: