Върни се горе

В рамките на инициативата ”Българската Коледа” министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев откри в гр. Пловдив   благотворителна изложба. В галерията на „Данчовата къща” в Стария град, в името на благородната кауза за подпомагане на нуждаещите се деца, свои произведения на изкуството изложиха лекари от МБАЛ-Пловдив, както и именити пловдивски художници – приятели на болницата. Изложбата е организирана по инициатива на министър Желев и на нея бяха представени над 100 творби в областта на живописта, пластиката, фотографията, бижутерията, художествената бродерия. 

„Забележително е, че  хората с най-благородната професия – лекари и здравни работници, намират свой творчески начин да се отзоват на инициативата и да подпомогнат събирането на средства в името на благородната кауза” – подчерта на откриването на изложбата д-р Желев.  Той изтъкна, че по този начин те още веднъж засвидетелстват онази човещина и съпричастност, които са присъщи на лекарската професия.

„Инициативата „Българската Коледа” ще даде възможност да бъдат подпомогнати седем нуждаещи се болници и отделения у нас. Макар че в бюджета си за следващата година министерството е отделило 45 млн. лв. за закупуване на апаратура и капитални разходи на  болниците, помощта на обществото при такива акции е от важно значение като един по-добър начин за подпомагане на здравните заведения и особено на нуждаещите се деца”, изтъкна д-р Евгений Желев. На откриването на изложбата присъстваха  областният управител Тодор Петков, председателят на КНСБ д-р Желязко Христов, представители на местната власт, бизнеса, културния елит на гр. Пловдив, журналисти.

Първата картина на изложбата беше откупена от министър Евгений Желев за 1170 лв.  Д-р Желев избра платното "Поле" на художника Минчо Панайотов.  Първоначалните цени на изложените творби варираха от 170 до 1200 лева и тъй като за голяма част от  тях имаше повече от един желаещ, те бяха разпродавани на търг. Сред наддаващите бяха и лидерът на КНСБ Желязко Христов,  директорът на Международния панаир Иван Соколов и много пловдивски бизнесмени, които с направените откупки също се включиха в благородната инициатива. Набраните средства ще подпомогнат детското отделение на Многопрофилната болница в гр. Пловдив. От „Българската Коледа” отделението на болницата получава и модерен ехограф за 50 000 лв.

Сподели в: