Върни се горе

Търговище е сред общините в България, където е направено немалко в областта на здравеопазването, заяви на пресконференция днес министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев. Като основни нерешени проблеми той определи недостига на специалисти по някои специалности, но подчерта, че подобна е ситуацията в цялата страна.

Д-р Желев каза, че ще се полагат усилия за подобряване на материалната база в лечебните заведения и като цяло - на здравната инфраструктура в областта. Като положителен пример бе посочен предстоящият конкурс за изграждане на нова сграда на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в града, за което министерството ще търси пътища за осигуряване на финансови средства.

По-рано д-р Желев се срещна с ръководителите на лечебните заведения в Търговище и членовете на Комисията по здравеопазване на Общинския съвет, в която участваха и областният управител, кметът на града и председателят на Общинския съвет. На срещата д-р Желев беше запознат със състоянието на здравната мрежа на територията на областта. Той приветства усилията на местното ръководство за решаване на възникналите въпроси в областта на здравеопазването.

Министър Желев подчерта, че в областните лечебни заведения здравната реформа вече е факт. Секторът е преструктуриран и сега основният акцент е върху модернизацията на материалната база и повишаване квалификацията на здравните работници. Д-р Желев изтъкна, че с приемането на Националната здравна карта ще се намери точното място и ще се обособят точните функции на общинските лечебни заведения, така че те да осигурят качествена и достъпна медицинска помощ.

Министър Желев оцени Националната здравна стратегия като един балансиран документ, който е насочен към превенция, към осигуряване на финансова стабилност на сектор „здравеопазване” и подобряване на достъпа до здравни услуги, вкл. и развитие на електронното здравеопазване у нас.

Сподели в: