Върни се горе

„Една дарена капка кръв е дарен живот”. С тези думи министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев откри Националната конференция по трансфузионна хематология, която за първи път се провежда под неговия патронаж.

„Държах лично да присъствам, за да покажа важността на събитието. Без успешното функциониране и труда, който полагате, системата не би могла да работи”, се обърна към участниците министър Желев. Той допълни, че е необходимо да се даде шанс на специалистите да работят професионално.

Д-р Желев изрази увереност, че в бюджета за здравеопазване за 2009 г. ще бъдат заделени средства за оборудване и мобилни постановки за нуждите на Националния център по трансфузиология и хематология. „Хората трябва да знаят, че в България има професионалисти на високо ниво, които се грижат за качественото осигуряване на кръв и кръвни съставки”, каза още министър Желев.

„Браво на вас и благодаря, че работите в такива тежки условия до сега и успявате да се справите”, каза министър Желев и пожела на участниците в конференцията успех и на добър час.

По време на форума бе направен анализ на дейността на центровете и отделенията по трансфузионна хематология за 2007 г., бе изнесена информация за нови изследвания на маркери за хепатит В и разпространението му сред населението. Представена бе и нова концепция за есенната кръводарителска кампания.

Сподели в: