Върни се горе

„Днес, само един след Международния ден на детето, ние изразяваме своята благодарност към четирима колеги със значим принос за детското здраве у нас. Факт е, че благодарение на вашата съпричастност и професионализъм, успяхме да проведем една значителна програма.”

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Евгений Желев по време церемонията по награждаването с Почетен знак І степен на МЗ на проф. Андреа Фанкони и проф. Рут Илиг от Университетска болница Цюрих, Швейцария, проф. Лилия Пенева, завеждала Клиниката но ендокринология към Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София и д-р Ива Стоева, главен асистент, завеждащ сектор „Скрининг и функционална ендокринна диагностика” към СБАЛД, София. Отличието им се присъди за съществената подкрепа и принос за въвеждането и устойчивото осъществяване на неонаталния тиреодиен скрининг в Република България, част от Националната програма за профилактика на вродени аномалии и наследствени предразположения.

„Днес 97% от всички новородени се тестуват за фенилкетонурия и хипотиреоидизъм. Това предотвратява инвалидизацията на стотици деца”, каза пред журналисти министър Желев. Той заяви, че успехът на този модел е и причина в Националната здравна стратегия да се запише изрично, че ще се осъществява интегриран подход за диагностиката, лечението и социалната интеграция на децата с предотвратим риск.

Министърът изрази своята благодарност за инициативата, солидарността и професионализма, проявен при организирането и успешното реализиране на програмата за диагностика, лечение и интегриране на новородените с риск от хипотиреодизъм в България. „От името на МЗ, от мое име и от името на Република България, бих искал да ви благодаря за големия принос в детското здравеопазването и да ви кажа, че винаги сме готови да работим с вас”, каза още министърът. Д-р Желев използва случая да благодари на Маргарита Хофер за усилията да направи чувствителни към проблемите и нуждите на българските деца швейцарските политици, бизнесмени и неправителствени организации.

 „Приятно съм изненадана с връченото ми отличие днес. Това е награда за дългогодишния труд – моя и на колегите по осъществяването на неонаталния скрининг в България”, заяви пред медиите проф. Рут Илиг.

Сподели в: