Върни се горе

Възможностите за развитие на двустранното cътрудничество в областта на здравеопазването са добри и има още нови перспективи –бяха единодушни министър Желев и посланик Бенацо.

От италианска страна беше представена Паметна бележка  за съвместна инициатива във връзка с борбата с рака на гърдата,като високо бяха оценени усилията на българските онколози и нашата здравната система за профилактиката и лечението на това социално значимо заболяване. Акцентите в нея са нарастване на обмена на специалисти и учени между двете страни ,както и създаването в България на Център за онкологични изследвания,съвместно с водещи италиански специалисти и институти-като Университета в Торино или Института за изследване и лечение на рака в Кандиоло /Пиемонт/-един от водещите центрове в тази област в световен мащаб. Посланик Бенацо приветства приемането от българския парламент на Декларацията в подкрепа на действията за ограничаване и контрол на онкологичните заболявания като израз на волята на държавата за ефективна борба с рака.

Министър Желев подчерта, че борбата с онкологичните заболявания,за която е изготвяна и Национална програма, е един от приоритетите за Министерството на здравеопазването и важен акцент в Националната здравна стратегия. Той приветства инициативата за създаването на съвместния българо-италиански Център за онкологични изследвания като важна,  навременна и изключително полезна стъпка.

„Свършената работа е най-добрият PR „ –подчерта д-р Желев и пожела успех на работните групи,които ще имат задачата да положат практичните основи на добрата инициатива.

Сподели в: