Върни се горе

Проект на централизирана информационна система за отпускане на медикаменти бе представена от министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев пред представители на пациентски организации. Министър Желев заяви, че това ще е web-базирана информационна система за отпускане на лекарства за пациенти с онкологични заболявания и редки болести. Предвижда се тя да е готова и да заработи през месец март 2009г. Тя ще обхваща целия процес на болестта, още от нивото на диагностициране на заболяването. Всеки пациент ще има персонален достъп до web-базираната информационна система, чрез въвеждане потребителско име и парола или електронен подпис. Уведомяването за наличието на нужното му лекарство ще става, чрез информиране на пациента с e-mail и/или sms.

„Целта е, чрез нея да се направи контрол за начините за предписване на медикаменти и да се улесни достъпа на пациентите до необходимите им лекарства”, каза още д-р Желев. Министърът добави, че се надява информационната система да даде по-широк поглед върху потребностите и да се планират нуждите.
 
Централизираната информационна система за отпускане на медикаменти ще автоматизира процесите на следене на протоколи за отпускане на лекарства, рецепти и лекарствени листа, заявки и доставка на лекарства, медикаменти, радионуклиди и медицински изделия, статистически отчетност и планиране за бъдещи периоди. Ще се даде възможност за автоматизиране на процесите и обмен на данни в реално време между лечебно заведения, принадлежащи на аптеки, Регионални здравни центрове, доставчици на медикаменти и медицински изделия и Министерството на здравеопазването.

В срещата взеха участие представители на Асоциацията на пациенти с онкологични заболявания, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на онкоболните, Национален алианс на хората с редки болести, експерти от МЗ.

Сподели в: