Върни се горе

Сътрудничеството с НПО в областта на здравеопазването има приоритетно значение в цялостната политика на ЕС 

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев се срещна с посланика на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в България Стийв Уйлямс. 

Основни теми на разговора бяха възможностите за развитие на двустранното сътрудничество за реализиране на конкретни модели на публично-частно партньорство, както и ефективното участие на НПО в конкретни проекти.  Обща бе оценката, че досегашното сътрудничество в областта на здравеопазването се развива позитивно и доказателство за това е  изпълнението на двустранния план за сътрудничество. По време на срещата стана ясно, че в ход е подготовката на ново 2- годишно споразумение, което предстои да бъде подписано.  

Министър Желев информира посланик Уйлямс за хода на реформите в българското здравеопазване. Подчертано бе, че нашата страна отдава особено значение на участието на НПО при обсъждане на проблемите на детското и майчинското здравеопазване,  пример за което са успешно реализирани проекти в отделни региони на страната. Общо бе мнението, че детското и майчинското здравеопазване имат приоритетно значение, както на национално ниво, така и в рамките на цялостната политиката по здравеопазване на ЕС.

Министър Желев и посланик Уйлямс обсъдиха и взаимното признаване на дипломите на българските и британските лекари и лекарите по дентална медицина като със задоволство беше констатирано, че  въпросът вече е решен на експертно ниво.

Сподели в: