Върни се горе

В петък, 13 юни, в 10.30 часа, министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще вземе участие в акцията по кръводаряване по повод честването на 14 юни –Световния ден на доброволния кръводарител. Тя ще започне в 9.00 часа в сградата на БЧК на бул. „Джеймс Баучер” 76.

В 11.30 часа, ще бъдат наградени десет дългогодишни доброволни кръводарители, които ще бъдат удостоени с почетна статуетка и грамота. Те са избрани от комисия, в която участват представители на Български червен кръст и Националния център по хематология и трансфузиология, въз основа на изпратени предложения от цялата страна.

През последните две години Министерството на здравеопазването, чрез заем от Световна банка, закупи съвременна апаратура за нуждите на центровете и отделенията за трансфузионна хематология в страната.

Денят на кръводарителя се отбелязва в над 192 страни и са съпричастни 181 Национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец, 50 Национални организации на доброволните кръводарители и специалисти от трансфузионната мрежа по света.

Всеки ден само в София се преливат над 100 литра кръв. Ежедневната необходимост от преливане на кръв на много деца, родилки и болни хора е равнозначно на спасяване на живота им. Да дадеш надежда за спасение в този ден е изключителна проява на милосърдие и съпричастност.

За миналата година общата бройка на кръводарителите в страната е над 151 000 души. От тях около 114 000 души са дарили кръв, за необходимостта от кръвопреливане на свои близки, а доброволните и безвъзмездни кръводарители са 37 000 души.

Сподели в: