Върни се горе

Днес, 10 март 2004 година, в Министерството на здравеопазването бяха подписани договорите за изграждане на новата педиатрична университетска болница в София.

Министърът на финансите Милен Велчев, министърът на здравеопазването Славчо Богоев и генералният мениджър на “Банка Австрия Кредитанщалт” Антонио Рицути подписаха Споразумение за финансиране на проекта чрез експортна кредитна линия. 
   
 
Министърът на здравеопазването Славчо Богоев и управителният директор на фирмата-изпълнител на проекта - “Вамед Инженеринг”, г-н Йохан Щраухофер подписаха договора за проектиране, построяване и оборудване на новата педиатрична болница.     
   
Договорите бяха подписани в присъствието на гостуващата у нас официална делегация на Министерството на здравеопазването и жените на Република Австрия, водена от държавния секретар по здравеопазване проф. д-р Райнхарт Ванек.
   
Споразумението за експортна кредитна линия за инвестиционен проект “Преструктуриране на СБАЛ по детски болести ЕАД, София – изграждане на нова педиатрична университетска болница” между Република България и Банка Австрия Кредитанщалт бе одобрено от правителството на 19 февруари тази година. Подписаното днес споразумение подлежи на ратификация от Народното събрание. След това ще стартира изграждането на новата болница. Очаква се подготовката на терена за нея да започне през лятото на тази година.
   
Изграждането на нова педиатрична болница е един от най-големите международни инвестиционни проекти в здравеопазването, който се осъществява у нас през последните години, и е израз на стремежа на българското правителство за модернизиране на единствената у нас специализирана университетска болница за лечение на детски болести, подчерта министърът на здравеопазването Славчо Богоев след подписването на споразумението. Това е и първата нова болница от национален мащаб, която се строи в страната за последните 20 години. Преструктурирането на болничната мрежа, което е необходимо за реализирането на здравната реформа в настоящия момент, означава инвестиции, обновление, изграждане на нови модерни лечебни структури, а не само закриване или намаляване на болниците и неефективните звена в тях, заяви министър Богоев.
   
Изграждането на една нова болница у нас е израз на политиката на правителството, в която здравеопазването е един от основните приоритети за 2004 г., коментира министърът на финансите Милен Велчев.
   
Изграждането на една детска болница е доказателство, че българското правителство е тръгнало по един път, който се счита за изключително важен в Европа – опазването на здравето на децата, подчерта д-р Райнхарт Ванек, държавен секретар по здравеопазване на Република Австрия.
   
Новата сграда ще разполага със 150 легла и ще замени сега съществуващата Специализирана болница за активно лечение по детски болести (СБАЛДБ). Тя е водещата национална болница, единствената у нас университетска и специализирана в тази област, в нея се приемат най-трудните за случаи от цялата страна. Годишно в нея се лекуват около 5000 деца. Сградата й обаче е силно амортизирана - строена е през 1937 г., т.е. преди 67 години. През годините са извършвани реконструкции, но възможностите за модернизация вече са изчерпани. Поради това вече не може да се въвеждат съвременни медицински технологии за лечение.
   
Новата сграда на болницата ще бъде издигната в карето между бул. “България” и бул. “Акад. Иван Гешов”, до сегашната Инфекциозна болница. Самата Инфекциозна болница до декември тази година ще бъде пребазирана в нови корпуси, които се намират на територията на Военно-медицинска академия и съществуващата в момента нейна сграда, която вече не отговаря на никакви изисквания за болнично лечебни заведение ще бъде съборена, обясни министър Богоев. Така на разчистения терен ще се строи новата болница.
   
Условията за кредитиране на проекта са много изгодни, подчерта министър Велчев. Общата стойност на проекта е в размер на 42,7 млн. евро. 85% от стойността се осигурява със заем от Банка Австрия Кредитанщалт, останалите 15% се осигуряват като съфинансиране от българска страна. Съгласно Закона за държавния бюджет за 2004 г. министерствата на здравеопазването и на финансите стартираха процедура за осигуряване на кредитна линия от Банка Австрия Кредитанщалт, гарантирана от Правителствената агенция за застраховане на експортни кредити на Австрия с общ размер на главницата 36 295 000 евро.
   
Заемът ще се усвои на два транша в рамките на 2 години и 6 месеца, за което време ще се построи новата болница. Погасяването на заема ще стартира 6 месеца след като е бил усвоен напълно и ще се изплаща на 20 вноски за период от 10 години.
   
Неразделна част от споразумението е договорът за изпълнение между МЗ и фирма VAMED ENGINEERING, Виена. Фирмата-изпълнител е специализирана в строителството на болници и е сред най-известните и международно признати в тази сфера. Нейно дело е най-голямата университетска педиатрична болница във Виена, участвала е в изграждането на повече от 300 болници в целия свят. Тя ще осъществи проектирането, построяването и оборудването на новата педиатрична болница в София. Всички доставки, свързани с изпълнението на проекта – строителни материали, болнично оборудване, информационни системи, са освободени от мита и ДДС.
   
Новата сграда ще отговаря на най-съвременните изисквания за диагностично-лечебен процес, потвърди министър Богоев. Архитектурният проект предвижда нова модерна организация на болничното обслужване, което ще подобри и качеството на оказваните за децата грижи, изтъкна той.

Сподели в: