Върни се горе

Министрите на здравеопазването на държавите-членки на ЕС приеха на днешното си заседание Препоръка на Съвета за засилване на сътрудничеството в борбата срещу болести, предотвратими чрез ваксинация, и проведоха дискусия за справяне с погрешните разбирания срещу ваксините на европейско и национално ниво.

“Темата за колебанията при ваксинирането е изключително важна. За адресирането на този проблем е необходим анализ на конкретните причини за недоверието сред населението, както на национално, така и на европейско ниво. За справяне с тези проблеми са необходими мерки по всички звена във веригата: отговорно отношение на производителите, отчитащо обществената чувствителност; силни регулаторни органи, прилагащи стриктно регулаторната рамка; ангажирани медицински специалисти; добре информирани пациенти“. Тази позиция изрази министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседание на Съвет на Европейския съюз „Заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси“, част „Здравеопазване“, което се проведе днес, 7 декември, в Брюксел, Белгия. Република България подкрепя препоръката за укрепване на сътрудничеството между държавите-членки чрез обмен на данни с цел намаляване недоверието на обществото относно безопасността на ваксините.

В изказването си министърът подчерта, че България е страна, която поставя на първо място предоставянето на достоверна информация на достъпен за обществото език, и която инвестира в обучение на медицинските специалисти. Ключова роля имат личните лекари и педиатри, доверието в чиито препоръки е от водещо значение за преобладаващата част от родителите. Силният ангажимент на педиатрите за проследяване на задължителния имунизационен календар, компетентните съвети, изграждането на отношения на доверие с родителите са ценна практика, която следва да се подкрепя и насърчава.

Министър Ананиев беше категоричен, че акцент следва да бъде поставен и върху разяснителните кампании, предоставящи обективна информация на разбираем език, като е важно информацията да почива на медицински факти и доказателства за ефикасността на ваксините. Проучванията както на европейско, така и на национално ниво ясно демонстрират, че са налице опасения относно безопасността и ефикасността на ваксините. Подобни опасения – особено в случаите на ваксините от задължителния имунизационен календар, могат да имат опасни последици.

Кирил Ананиев посочи още: „Важна роля за възстановяване на доверието имат и регулаторните органи – агенциите по лекарствата на национално и европейско ниво, които могат да предоставят незабавно информация на обществото по повод на конкретни продукти и да не допускат безпочвено засилване на страховете на населението. Стриктната нормативна уредба в областта на лекарствената регулация е едно от достиженията на ЕС, гарантиращо доверие на европейските пациенти в безопасността, ефикасността и качеството на всеки лекарствен продукт, който се предлага на пазара на ЕС, вкл. ваксини. Точното прилагане на тези изисквания спрямо ваксините е пряко свързано с доверието на пациентите.

В тази посока беше и проведената по време на Неформалния съвет на здравните министри във Виена дискусия относно ускорената процедура за предоставяне на разрешения за употреба за лекарствени продукти.

Здравните министри обсъдиха и текущото състояние на здравеопазването на територията на Европейския съюз. Според България добавената стойност от инициативата се състои във възможността за обзор на водещите тенденции в здравеопазването, значимите проблеми, общи за държавите-членки, и открояването на области, в които ЕС може реално да добави стойност. „Позволявам си да отправя апел докладите да отразяват достоверно ситуацията и тенденциите по ДЧ. Това предполага интензивна комуникация с националните компетентни органи, достатъчно време за реакция и отчитане на направените коментари в тяхната цялост“, обърна се Ананиев към колегите си.

Сподели в: