Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски се срещна днес, 4 септември, с д-р Имер Селмани, министър на здравеопазването на Република Македония.

Делегация от представители на македонските Министерство на здравеопазването, Фонд за здравно осигуряване, Парламент, Медицински факултет и лечебни заведения, начело с д-р Селмани, са на посещение в България в периода 3-4 септември с цел да обсъдят с българските си колеги протичащите здравни реформи в двете страни.
 
В програмата на официалната визита на делегацията са включени посещения и разговори с представители на Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, лечебни заведения и Медицински университет – София.

На днешната среща министър Гайдарски представи опита на България и добрите практики в контекста на членството на страната ни в Европейския съюз. Бяха обсъдени въпросите за двустранно сътрудничество и оказване на помощ от българска страна при хармонизиране на македонската нормативна база в областта на здравеопазването с европейското законодателство. По време на разговора, министър Радослав Гайдарски внесе практически разяснения относно процесите по хармонизиране на българското законодателство. Бяха дадени препоръки от българска страна относно навременно изготвяне на нормативна база за медицинското образование, в съответствие с европейското законодателство.

Д-р Имер Селмани изяви желание за експертна помощ и обмен на информация от българска страна.

Македонският министър на здравеопазването бе запознат с проекта за Национална здравна стратегия 2007-2013г. и с проекта за Национална здравна карта, изготвени от Министерството на здравеопазването. Министър Радослав Гайдарски уточни, че в изпълнение на приоритетите на Националната здравна стратегия и ангажиментите си за реформа в здравния сектор се извършват конкретни стъпки и работа, представени в Отчета на правителството на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност за периода август 2005г. – август 2007г.

Македонският министър на здравеопазването бе запознат с практическите стъпки, извършени от екипа на Министерството на здравеопазването в областта на електронното здравеопазване. Министър Гайдарски информира македонския си колега относно мерките, предприети от МЗ за постигането на финансова стабилност на здравната система. Беше представена и системата на здравно осигуряване у нас.

Здравните министри на България и Македония проведоха разговори за бъдещо сътрудничество в областта на висшето медицинско образование.

Д-р Селмани изрази задоволство от проведените у нас срещи и разговори и оцени посещението като много ползотворно.

Сподели в: