Върни се горе

От 29 ноември до 1 декември у нас на официално посещение ще бъде делегация на Министерството на здравеопазването на Държавата Израел, водена от министъра на здравеопазването г-н Яков Бен-Изри.

По време на официалната визита министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и министърът на здравеопазването на Израел г-н Яков Бен-Изри ще разговарят по проблемите на двустранните контакти. На срещата, която ще се състои в четвъртък, 29 ноември, двамата министри ще обсъдят предложения за конкретно сътрудничество по подписания през май тази година договор между двете страни за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука.

България и Израел ще обменят опит в областта на спешната медицинска помощ и помощта, оказвана при бедствия и аварии. Двете страни ще извършват обмен на специалисти в областта на кардиохирургията и онкологичните заболявания и ще си сътрудничат в областта на общественото здраве и превенцията на социалнозначими заболявания. Държавите ще обменят информация относно системата на акредитация на лечебните заведения и гарантирането на достъпа до тях. Обмен на информация ще бъде извършван и относно гарантирането на финансова устойчивост на здравната система. Двете държави ще насърчават директното сътрудничество между научните институти и медицинските университети на двете страни.

Визитата на министър г-н Яков Бен-Изри включва посещение на УНСБАЛ “Св. Екатерина” и на І-ва хирургия в УМБАЛ “Александровска”. В четвъртък, 29 ноември, от 10.00 ч., в болница “Св. Екатерина” министър г-н Яков Бен-Изри ще изнесе лекция на тема “Приносът на България в полагането на основите на здравеопазването на Държавата Израел”.

По време на посещението си у нас министър Бен-Изри ще се срещне с представители на Парламентарната комисия по здравеопазване, ще посети еврейско училище и ще се срещне с еврейската общност в България в резиденцията на посланика на Израел у нас – Н.Пр. Ноах Гал Гендлер.

Сподели в: