Върни се горе

На 19 ноември Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Майчин дом” ще празнува 100-годишния си юбилей. В тържественото честване на юбилея в Централния военен клуб ще участва и министърът на здравеопазването Славчо Богоев.

Средствата за изграждането на първата сграда на "Майчин дом" и идеята за създаване на родилен дом е на княгиня Мария Луиза. Строителството започва през 1896 г., завършва през 1898 г. и болницата е официално открита лично от цар Фердинанд на 19 ноември 1903 г. Първоначално болницата разполага с 40 легла и започва да приема болни на 23 ноември 1903 г.

Днес “Майчин дом” разполага с 480 легла, от които 95 са за новородени. От началото на юбилейната 2003-а година до началото на ноември в болницата са се родили 3000 бебета. В "Майчин дом” се правят няколко вида уникални изследвания, които не се извършват никъде другаде у нас - генетични изследвания на новородени, пренатална /предиродова/ диагностика на плода, докато е в утробата на майката. Болницата е единствената в страната, в която се израждат и отглеждат новородени с тегло под 1 килограм. Тук постъпват бременни жени и родилки от цялата страна с тежки усложнения - със сърдечна и бъбречна недостатъчност, диабетно болни и др. В "Майчин дом" се правят всички видове гинекологични операции с най-модерна апаратура, изследвания и лечение на стерилитет,както при мъже, така и при жени и др. За болните, родилките и майките днес се грижат 90 висококвалицифирани университетски лекари.

Сподели в: