Върни се горе

Добри заплати на медицинските специалисти означава и добри грижи за болния, не може да се иска само по-добро финансиране. Това подчерта министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски по време на брифинга днес, 27 март, след подписването на Колективния трудов договор в сферата на здравеопазването за 2006 г.

През първите два месеца на тази година има значително увеличение на приходите на болниците в сравнение със същия период на миналата година, като в някои болници този ръст е до 40%, съобщи проф. Гайдарски. Точният анализ на приходите и разходите ще бъде направен през месец април. В Колективния трудов договор са определени само началните основни заплати в отрасъл “Здравеопазване”, реалните възнаграждения на работещите в болниците значително ще се повишат през април, след като станат ясни резултатите от първото тримесечие. По-високото заплащане значи по-добро здравеопазване, категоричен е проф. Гайдарски. Според него социалният мир в здравната система е гаранция за защита интересите на пациентите.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев е убеден, че в края на месец април ще бъде отчетено между 8 и 10-процентно увеличение на работните заплати в здравеопазването. По данни от първите два месеца на годината за трудови възнаграждения са изплатени 32% от постъпилите в болниците приходи за извършване на медицинска дейност. След като Националната здравноосигурителна каса изплати всички дължими към болниците суми, заплатите на работещите в тях ще се повишат.

За първи път се договарят началните основни месечни заплати на целия персонал на здравните и лечебните заведения – от лекарите до лаборантите, редовите медицински сестри и шофьорите, подчерта д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. Спазването на клаузите на Колективния трудов договор е задължително при сключването на колективни трудови договори по общини, лечебни и здравни заведения. Заложените параметри са минимални нива, от които стартират заплатите.

8 % от БВП за здравеопазване да бъдат заложени в проектобюджета за 2007 г. , ще настояват представителите на КТ “Подкрепа”, съобщи д-р Теодора Вълчева, председател на Медицинската федерация „Подкрепа". Синдикатът иска и нова основа на финансиране и заплащането на труда в здравеопазването и конкурентни условия на договаряне за отделните болници.

Сподели в: