Върни се горе

Организацията на медицинската помощ при спасителните действия в мина „Ораново” вчера бе изключително добра. Направено е всичко необходимо, без никакво забавяне. Превозването на ранените от рудника до Областната болница в Благоевград и до „Пирогов” бе перфектно. За всички хоспитализирани пострадали има необходимите лекарства и консумативи. Ще се направи всичко възможно за тяхното лечение и спасяване на живота им.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски пред журналисти, след като днес, 6 март, посети МБАЛ „Пирогов” и се запозна на място със състоянието на седемте пострадалите миньори, приети в спешната болница.

 

Един от настанените за лечение ранени е в кома, тежко е състоянието на други двама, четирима са на командно дишане. Настанените са с много висока степен на изгаряния. Ако състоянието им се стабилизира, утре те ще бъдат оперирани, съобщи началникът на Клиниката по изгаряния в „Пирогов” проф. Огнян Хаджийски.

Има достатъчно лекарства и необходимите консумативи за лечението на настанените в „Пирогов”, заяви министър Гайдарски. Лечението им се заплаща по клинични пътеки от НЗОК, но ако е необходимо нещо допълнително, то ще бъде осигурено от Министерство на здравеопазването, увери министърът.

 

Министър Гайдарски благодари на всички медицински екипи, включили се в спасителните действия при аварията в мина „Ораново”. Пред журналистите той подчерта, че структурите на здравната система са реагирали навреме, като са създали изключително добра организация и координация. В спасителните действия са участвали екипи на центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали от Благоевград, Симитли, Кресна, Сандански, Кюстендил, Пазарджик, Велинград. До 30 минути след подаването на сигнала за голяма производствена авария 10 линейки вече са се насочили към мястото на аварията, като първите линейки вече са били в мината.

В пълна готовност спешно да приемат пострадалите са били Областната болница в Благоевград и „Пирогов”. Първите пострадали са приети в Областната болница в Благоевград на 20-ата минута от подаването на сигнала. На място в мината е работил медицински екип от лекар и фелдшер, което е ускорило оказването на медицинска помощ и транспортирането до лечебните заведения.

Сподели в: