Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев се срещна с представители на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и водещи наши онколози, сред които проф. Иван Черноземски, доц. Здравка Валерианова и д-р Галина Куртева. Срещата бе по повод Световния ден за борба с рака - 4 февруари, и е по инициатива на Асоциацията. 
В началото на срещата г-жа Диляна Великова връчи на министър Желев Отворено писмо, подписано от 96 болни, в знак на благодарност за лечението, което получават  пациентите в Специализираната болница за активно лечение по онкология. В него, наред с добрите думи за високата компетентност и внимание на лекарите, сестрите, рентгеновите лаборанти, санитарите и останалите служители, пациентите са предложили и свое виждане за модернизацията и доброто управление на болницата.
Днешният ден полага още един основен камък на сътрудничеството, заяви министър Желев в отговор на изразената обществена подкрепа на усилията му за разработването на Национална антиракова програма. Той подчерта, че политиката на Министерството на здравеопазването е приоритетно насочена към създаване на съвременни условия за профилактика и лечение на онкоболните. Само през 2008 г. министерството е инвестирало 25 млн. лв. за лъчетерапия и апаратура за ранна и точна диагностика в тази област. В момента се разработват проекти, имаме шанс да довършим започнатото, подчерта д-р Желев.
По време на срещата проф. Иван Черноземски изрази надежда, че през 2010 г. специалистите ще могат да се похвалят с модерен Национален онкологичен център и да отчетат  резултати от изпълнението на Антираковата програма.  
В знак на добро сътрудничество и ангажираност от страна на д-р Желев към проблемите на онкологично болните, председателят на АПОЗ г-жа Евгения Адърска поднесе на министър Желев специален бонзай - символичен жест и послание към очакванията, които имат пациентските организации на онкологично болните, специалистите и обществеността към изпълнението на Националната антиракова програма.
Издръжливост и преданост към каузата пожела на министър Желев и ръководителят на Националния раков регистър доц. Валерианова. По повод изпълнението на Антираковата програма и скрининговите  програми, заложени в нея, тя съобщи, че България има редкия шанс да започнем този процес, който ще бъде в интерес на бъдещите поколения.

Сподели в: