Върни се горе

На церемония в Гранитната зала на МС бяха подписани финансовите споразумения с американската компания AES-Geo Energy за изграждане на най-големия вятърен парк у нас „Свети Никола”. Сред официалните лица на церемонията беше министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.

Проектът е на стойност 270 млн. евро и се финансира от AES и консорциум с участието на Европейската банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация (IFC),  UniCredit Bank и UniCredit Bulbank. Проектът е един от най-значимите в сектора на възобновяемите енергийни източници в България и предвижда изграждане и експлоатация на 52 вятърни турбини с мощност 156 мегавата. Цялостната инвестиция възлиза на 270 млн. евро.  AES е най-големият индустриален инвеститор у нас от 1989 г. насам, като инвестициите им достигат 1.2 млрд. евро в заместващата нова мощност в ТЕЦ „Марица-Изток 1”.

С изграждането на вятърния парк „Свети Никола”  се утвърждава мястото на България като основен износител на електроенергия на Балканите, гарантиращ  потреблението на енергия в целия Балкански регион.  Според главния изпълнителен директор на корпорацията AES Пол Ханрахан, инвестициите на компанията у нас са признак за доверието към страната ни и към българските институции. На подписването на споразуменията присъства  посланика на САЩ  г-жа Нанси Макълдауни.
Сподели в: