Върни се горе

Увеличени са със 100% началните основни заплати по групи персонал в лечебните заведения

Когато работим заедно и съчетаваме интересите си, се постигат добрите практики в здравеопазването. Това заяви днес, 4 юни, министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев след церемонията по подписването на Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване”.

„Това не е край, а начало на нова бюджетна процедура в Народното събрание и по този начин ще можем да поискаме повече пари. Надявам се, че декември месец с приемането на държавния бюджет ще имаме повод да бъдем радостни”, каза пред журналисти министър Желев.

Постигнатото споразумение за размера на началните основни заплати в различните групи специалисти в сферата на здравеопазването е резултат от работата на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. В него участват представителните организации на работниците и служителите и на работодателите и Министерството на здравеопазването и се прилага за всички лечебни и здравни заведения, независимо от тяхната административна подчиненост и формата на собственост.

Колективният трудов договор в отрасъл „Здравеопазване” е качен в рубриката „Важна информация” на сайта на Министерството на здравеопазванетоwww.mh.government.bg.

„Искам да изкажа моето голямо задоволство от подписването на Колективния трудов договор, защото направихме голяма крачка във философията на финансиране на работните заплати в здравеопазването”, заяви д-р Матей Матеев, председател на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването.

„След половин година преговори се стигна до този добър резултат – увеличени са със 100% началните основни заплати по групи персонал в лечебните заведения”, каза от своя страна д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

Д-р Теодора Вълчева, председател на Медицинска федерация „Подкрепа” заяви, че от средата на април месец тази година, социалният диалог е придобил по-конкретен смисъл. „Получихме голяма подкрепа от министъра на здравеопазването, от председателя на Отрасловия съвет и от дирекция „Бюджет и счетоводство” на МЗ. Повишаването на началните основни заплати е тенденция, която започнахме и трябва да продължи”, каза тя.

Този колективен трудов договор, който е втори за този мандат е достижение по отношение повишаването на началните основни заплати по групите персонал в лечебните заведения”, категоричен бе д-р Димитър Димитров, председател на Националната асоциация на работодателите от здравеопазването.

Сподели в: