Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев откри четири изцяло ремонтирани отделения на Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести “Проф. Иван Киров” в столицата – две детски отделения, отделение по чревни инфекции и отделение за пациенти с придобита имунна недостатъчност. Министерството на здравеопазването е отделило 1 млн. лв. за извършването на ремонтните дейности и за закупване на нова апаратура за нуждите на болницата. Инициативата “Българската Коледа” също е помогнала за подновяването на отделенията. Със средства от кампанията е оборудван интензивният сектор на едно от детските отделения към болницата.

При откриването директорът на болницата доц. Татяна Червенякова подчерта, че досега на клиниките на инфекциозната болница са правени само половинчати и спешни ремонти заради необходимостта от осигуряване на легла за пациенти. Тя подчерта, че присъствието на министър Желев на днешното откриване е знаково, защото от 30 години министър на здравеопазването не е посещавал Инфекциозната болница.
От своя страна д-р Евгений Желев изрази задоволството си от свършената работа и  се ангажира от бюджета за здравеопазване за следващата година да бъдат предвидени средства за реконструкцията и ремонта на основната сграда на Инфекциозна болница.

Здравният министър подчерта, че за пореден път правителството показва приоритетното значение на здравеопазването. В тази връзка той посочи   подписаното вчера Споразумение с Глобалния фонд на стойност близо 18 млн. евро за продължаването на програмата за превенция на ХИВ/СПИН, както и представената днес интеграционна информационна система на НЗОК.

Министър Желев посети обновените отделения и пожела на персонала в новите условия да продължава да се грижи все така всеотдайно за своите пациенти.  

Отслужен беше тържествен водосвет за обновените отделения. На церемонията по откриването бяха и заместник-министрите на здравеопазването д-р Емил Райнов и д-р Валери Цеков, народният представител  Младен Червеняков, ръководителят на инфекциозната клиника към ВМА доц. Камен Плочев, изтъкнати български лекари.

Сподели в: