Върни се горе

„Изграждането и модернизирането на лечебни заведения в страната и осигуряването на инвестиции за тяхното успешно развитие са сред приоритетите в политиката на Министерството на здравеопазването.”- заяви д-р Евгений Желев при откриването днес в Перник на обновеното Пулмологично отделение с функциониращ от днес Сектор за интензивно лечение в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести и на нов Медицински център, обновена операционна зала в АГ- отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” и на новия хоспис в бившата сграда на Минната болница.

Обновеното Пулмологично отделение разполага с 60 легла за пациенти с хронични обострени белодробни заболявания и остри състояния, както и пациенти с белодробна и комбинирана патология. Секторът за интензивно лечение към отделението е с 6 легла. Оборудван е  със съвременна нова апаратура – апарат за механична вентилация, централна мониторна станция, инфузионна техника. Отделението вече разполага с ехографски кабинет с мултифункционален ехограф.

Средствата / 300 хиляди лв / за обновяване на отделението и създаването на функциониращ от днес интензивен сектор в него са осигурени от предвидените за 2008 г. от МЗ средства за капиталови разходи.
   
Другите нови адреси на здравето, открити днес от министър Желев в Перник са към МБАЛ „Рахила Ангелова” - нов медицински център, обновена операционна зала в АГ-отделение, нов хоспис.

Медицинският център е с капацитет на ДКЦ и кабинетите в него са: неврологичен, урологичен, хирургичен, психиатричен, пулмологичен, педиатричен и т.н. Има и клинична лаборатория и рентген.

Със средства на МЗ бе обновено АГ-отделението, включително с ново оборудване.

От здравното министерство са и средствата за новия хоспис -отделение за долекуване с 20 легла на територията на бившата Минна болница в Перник.

„Функционирането на новите здравни звена ще допринесе за подобряване качеството на медицинското обслужване в интерес на гражданите на Перник и региона, а това е нашата първа и най-важна грижа - здравето на хората” - подчерта министър Евгений Желев на срещата си в общината с областния управител Иван Димитров, с кмета на града Росица Янакиева и с народни представители от региона.
 
В дискусията за проблемите на здравеопазването в областта участва и председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов.

Сподели в: