Върни се горе

Министърът на здравеопазването Евгений Желев откри в Университетската болница "Св.Марина" във Варна първия в страната позитронно-емисионен компютърен томограф. На тържеството присъстваха, представители на местната власт, директори на регионални структури на МЗ.

„Тази уникалната апаратура е революция в здравеопазването в България, защото дава възможност за изключително високо качество на образа и за прецизна диагностика на пациентите с онкологични заболявания. Тя е уникална и за региона на Балканите, а в Източна Европа само няколко са страните, които предлагат подобна диагностика от най-висок клас. Ползата  от придобивката е за всички български граждани, защото могат да бъдат обслужени много повече пациенти с тежка патология при това с изключителна прецизност на диагностичния процес”, посочи на откриването министър Евгений Желев. Той изтъкна, че с  новия позитронно-емисионен томограф в Университетската болница "Св.Марина" - Варна е постигната цялостна дигитализация на образната диагностика в лечебното заведение и дейността отговаря изцяло на европейските изисквания и стандарти.  Министърът на здравеопазването обяви, че разходите за изследванията - около 3 хиляди лева на пациент, ще бъдат поети от държавата докато бъде открита клинична пътека от Националната здравноосигурителната каса.  Д-р Желев съобщи, че такъв апарат предстои да бъде монтиран и в Александровска болница в София и ще заработи до края на годината. За изследванията на двата томографа във Варна и София ще бъдат необходими по около 15 милиона лева годишно.

Важно е да се прави политика „на”, а не „от” здравеопазването, заяви министър Евгений Желев и посочи, че сред успехите на Министерството на здравеопазването са нововъведенията в лъчетерапията, в диагностиката и подмяната на парка на Спешна помощ.
Той заяви, че политиката на здравеопазване трябва да е ориентирана  към хората и това не е предизборен ход, а последователна линия, насочена далеч след датата на изборите.  Като особено съществен беше посочен факта, че откриването на модерната апаратура създава нов тип отношение към болните и показва ясния ангажимент на Министерството на здравеопазването към разрешаване проблемите на хората с онкологични заболявания. 

Позитронно-емисионния компютърен томограф в УМБАЛ „Св.Марина” е на стойност 5 млн. лв., осигурени изцяло от Министерството на здравеопазването.  Още 500 хиляди лева са инвестирани в ремонта на помещенията и оборудването им.

„Добрият мениджмънт на голямо и престижно здравно заведение като болница „Св. Марина” заслужава доверие и финансиране и резултатите са налице” – заяви министър Желев. Вложените средства в закупуването и привеждането в действие на модерния компютърен томограф ще помогнат за намаляването на други средства – тези за химиотерапия”, каза д-р Желев и посочи, че ранната диагностика ще позволи по-точно да се прецени и какъв медикамент да се използва. 

Позитронно-емисионната компютърна томография е революционна технология в диагностиката на онкологичните заболявания. Досега пациентите можеха да направят тези изследвания в западноевропейските страни и с откриването на новия томограф това става за първи път възможно и у нас.
Томографът дава възможност за ранна функционална и метаболитна диагноза на туморните процеси и в резултат на това - за  адекватна диагноза  и подобряване качеството на живот на онкологично болните, от една страна, както и за спестяване на разходи за лечение на напреднали стадии на онкологични заболявания.

Уникалната апаратура в УМБАЛ „Св.Марина” ще работи с изотоп, доставян от Дебрецен . Министър Евгений Желев обяви, че по оперативна програма "Регионално развитие" болниците могат да участват с проект за изграждането на циклотрон в България, което ще даде възможност изотопите да се произвеждат на място и да се спестят разходите за вноса.

На ден с новата апаратура ще бъдат изследвани по 10 пациенти. Прегледът е с продължителност около 20 минути и апаратът позволява да се види раково образование с големина под 2 милиметра, обяви директорът на УМБАЛ „Св.Марина”  проф. Красимир Иванов. 

МБАЛ "Св. Марина е най-големия диагностично-лечебен и консултативен университетски болничен комплекс в Североизточна България с национално значение и обслужва 25 % от населението на страната. Въвеждането в експлоатация на новата модерна апаратура ще даде възможност  на  максимален брой нуждаещи се да получат качествена диагностика по световните стандарти.        

  





 

Сподели в: