Върни се горе

Министерството на здравеопазването започва допитване за най-въздействащи фотографии за вредата от тютюнопушене. То се провежда във връзка с предвиждащите се промени в законодателството, свързано с етикетирането на тютюневите изделия.

Мерките се въвеждат по модел на натрупания положителен опит в използването на предупредителните цветни фотографии върху тютюневите изделия, въведени в Канада, Белгия, Австралия, Бразилия, Сингапур, Тайланд, Венецуела, Йордания, Уругвай. Изследване, проведено в Канада през 2001 г., показва, че 31% от бившите пушачи са се отказали по причина на цветните фотографии, на 27% от тях цветните фотографии са им помогнали да постоянстват при спирането на тютюнопушенето, а 5% от пушачите са посочили, че са използвали предупрежденията като източник на информация за начините за отказване от тютюнопушенето.

Гласуването в допитването е анонимно. Гражданите ще имат възможност да изберат по една цветна фотография за всеки един от 14 предупредителни надписа. За целта е необходимо да посочат за всеки надпис само по една от всеки три фотографии, разположени на един ред.

Допитването за най-въздействащи фотографии за вредата от тютюнопушене е качено на интернет-страницата на Министерството на здравеопазването, секция „Новини”. Крайният срок за избор е 1 юли 2007 г.

През тази година Министерството на здравеопазването проведе допитване за бъдещите политики на Европейския съюз за тютюнопушене на обществени места. Над 97% от участниците в електронното допитване в България се обявиха за забрана - обща или частична, на тютюнопушенето на обществени места, а под 3% са против всякаква забрана.

Сподели в: