Върни се горе

Министерството на здравеопазването изработи указания към населението за предпазване от заразяване в случай на разпространение у нас на силно патогенния птичи грипен вирус подтип А (Н5N1). Те бяха одобрени от Кризисния щаб за посрещане на евентуална грипна пандемия на заседанието му в понеделник, 9 януари.

Указанията ще бъдат разпространени сред населението чрез регионалните инспекции за контрол и опазване на общественото здраве, личните лекари, кметовете, както и с помощта на медиите. Ще бъдат издадени и разпространени листовки с указанията за действие.

През септември миналата година МЗ издаде такива указания за гражданите, пътуващи в страни с разпространение на птичи грип.

Основна информация:

 1. Птичият грипен вирус А (Н5N1) причинява инфекция, която засяга най-често дивите птици, но може да се разпространи и сред домашните птици, напр. кокошки, патици и др.
 2. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си и те интензивно се разпространяват сред възприемчивите здрави птици.
 3. В редки засега случаи вирусът може да предизвика заболяване и при хора, имали директен контакт с болни птици .
 4. Източник на зараза за човека са птиците – домашни (кокошки, патици) и диви (главно водоплаващи – патици и гъски). Патиците могат да бъдат източник на инфекция дори и когато са напълно здрави.
 5. Инфекцията с вирус А (Н5N1) при хора може да причини тежко заболяване и смърт. Засега все още няма ваксина за предпазване на хората от този вирус.
 6. Хората се заразяват при:
  • директен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса). Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти, напр. свързани с грижи за домашни птици;
  • при контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности;
  • при контакт със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.
 7. Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко при директно попадане на пръски, съдържащи вирус, върху лигавиците или при вдишване на вируса. Счита се, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично.
 8. Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца, защото птичите грипни вируси загиват при термичната обработка на храната.

Предпазни мерки при разпространение на грип А(Н5N1) при птиците и/или при възникване на заболявания при хора:

 1. Да се избягват директни контакти , когато това е възможно, с живи и видимо здрави, както и с болни, или умрели домашни птици.
 2. Да не се пипат предмети и повърхности , замърсени с птичи изпражнения или секреции.
 3. Да се избягват изобщо всякакви контакти с диви птици. Във връзка с риска от носителство на грипния вирус А (Н5N1) сред дивите водоплаващи птици стриктно да се спазва забраната за ловуването им.
 4. Да се спазва висока лична хигиена, най-вече често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце.
 5. Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо или продукти от птичи произход.
 6. Много добре да се обработват термично (достатъчно висока температура, за достатъчно дълго време) всички продукти от птичи произход, включително и яйцата, при приготвяне на храната. Това гарантира унищожаване на вируса на птичия грип.
 7. Да се спазват определени хигиенни изисквания, когато се приготвя храна:
  • Суровото месо трябва да се съхранява отделно от сготвените и всички други храни.
  • Да не се използват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото месо и другите храни (сготвени, или такива, които се консумират сурови).
  • Да не се пипа нито сурова, нито готвена храна, преди да се измият ръцете.
  • Да не се поставя сготвеното месо в същия съд, в който е било преди термичната обработка.
  • Всички продукти от птичи произход трябва да бъдат добре обработени термично (висока температура, за достатъчно продължително време). Да не се консумират сурови и рохки яйца.
  • Яйцата да се измиват със сапун и вода непосредствено преди приготвянето им, след което внимателно да се измият и ръцете.
  • Да не се използват сурови или недоварени яйца при приготвяне на ястия, които не подлежат на термична обработка.
 8. След обработка на сурово птиче месо и яйца, които може да са замърсени с вируса на птичия грип (както и с други микроорганизми), ръцете, използваните съдове и повърхности трябва да се измиват веднага със сапун и вода.
 9. Самонаблюдение за поява на симптомите, типични за заболяването при човек – респираторни или инфекция на очите (повишена температура, силно неразположение, кашлица, затруднено дишане, хрема и/или конюнктивит), в рамките на 10 дни след евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни птици, или с повърхности, които може да са били замърсени от болни и умрели птици).
 10. При възникване на заболяване с температура, кашлица, затруднено дишане, или при каквото и да е друго заболяване в този 10-дневен период консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е задължителна. Лекарят трябва да бъде информиран за симптомите и за възможността да се касае за заразяване с птичи грип във връзка с контакт с болни птици или с пребиваване в заразена зона преди началото на заболяването, за местата, които са посещавани, за директен контакт с птици или с болни и съмнително болни от птичи грип лица.
 11. Заболелите с предполагаема диагноза птичи грип трябва да бъдат изследвани лабораторно за потвърждаване на диагнозата.
 12. За предпазване на близките контактни лица болните трябва да спазват добра хигиена. По възможност да използват марлена маска, да използват еднократни носни кърпи, които могат да се изгарят.
Сподели в: