Върни се горе

Ръководството на Министерството на здравеопазването е шокирано от произнесеното от либийския съд решение, с което днес на смърт бяха осъдени петте български медицински сестри и палестинският лекар. Това решение е абсолютно неприемливо, тъй като то пренебрегва представените по делото многобройни неоспорими научни доказателства и безспорни аргументи. Осъдителната присъда е несправедлива и е произнесена в нарушение на правото, морала и науката.

Ръководството на Министерството на здравеопазването е убедено в невинността на българските медицински сестри. Вярваме, че това е позицията на цялата медицинска общност в България, на всички български лекари, медицински сестри и специалисти.

Невинността на петте български медицински сестри и палестинския лекар е неоспорима от медицинска гледна точка. Тя бе категорично доказана от направените експертизи от световнопризнатите учени и най-авторитетни специалисти в областта на СПИН - професорите Люк Монтание и Виторио Колици. Основавайки се на последните постижения на медицинската наука, те дадоха категорични доказателства и заключения, че заразяването на болните от СПИН либийски деца е причинено от вътреболнична инфекция, дължаща се на пропуски в организацията на работа в педиатричната болница в Бенгази. Заразяването е започнало преди българските медици да постъпят на работа в болницата и е продължило след тяхното задържане.

Въпреки високата професионална стойност на изложените медицински аргументи и независимо от безупречните експертни свидетелства на водещите учени в света, либийският съд предпочете да даде по-голяма тежест на изтръгнатите с мъчение признания, фалшиви доказателства и недоказани твърдения.

Министерството на здравеопазването и цялата българска медицинска общност не приемат обвиненията към петте български сестри и палестинския лекар в предумишлено заразяване с вируса на СПИН. Това е най-абсурдното твърдение, което може да бъде отправено към хората, отдали живота си на най-хуманната професия в света - медицината, призвана да спасява, а не да отнема живот.

Обръщаме се към умовете и сърцата на всички медицински специалисти в света. Апелираме за солидарност и подкрепа от международната медицинска общност за съвместни усилия за преразглеждане на решението на съда и за освобождаване на нашите сънародници и палестинския лекар.

Сподели в: