Върни се горе

Във връзка с инцидента с българския туристически автобус в Черна гора, по указание на министъра на здравеопазването Славчо Богоев към 17.00 часа днес, 5 април за двете болници в Приeполе и Бело поле, където са настанени пътниците от автобуса, тръгват две линейки - от Правителствена болница и Военно-медицинска академия.

С тях ще пътуват медицински екипи, включващи психолози и травматолози, които ще съпроводят децата на връщане в България. Сръбските власти поемат транспорта и извозването на пострадалите до Калотина със свои автобуси.

Министерството на здравеопазването създаде организация за прегледи и хоспитализация на пострадалите веднага след пристигането им в България.Има готовност медицински консултанти и необходимият транспорт (линейки) да посрещнат групата на граничния пункт. Подготвят се екипи и стаи в “Пирогов”, ВМА и Правителствена болница, където ще бъдат настанени пострадалите.

Министър Славчо Богоев и ръководството на МЗ поддържат постоянна връзка с Министерството на здравеопазването на Черна гора, с българския консул, който е на място на катастрофата и с директорите на двете болници - д-р Райко Дивац от болницата в Приeполе и д-р Томислав Йеремич от болницата от Бело поле. По тяхна информация в двете болници са настанени 38 деца и възрастни, всички без опасност за живота. Няма пострадали в тежко състояние, с тежки наранявания. По уверение на Министерството на здравеопазването на Черна гора и директорите на двете болници на всички пострадали е оказана необходимата медицинска помощ. Всички настанени в двете болници могат да бъдат транспортирани. Времето на тръгване ще бъде съобщено допълнително, очаква се това да стане в близките часове.

По искане на МЗ директорите на двете болници в Приeполе и Бело поле предоставиха имената на настанените в техните лечебни заведения 38 деца и възрастни. Те ще бъдат съобщени допълнително.

Сподели в: