Върни се горе

Здравната реформа не е спирала – изграждаме информационна система, стартираме електронна здравна карта и реализираме национална здравна карта. Ръководството на Министерството на здравеопазването никога не е живяло с илюзията за безгрешност, то си поставя ясни и изпълними цели.
Това заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в Народното събрание по време на дебатите за вот на недоверие към правителството днес, 28 февруари.

Министър Гайдарски отбеляза, че е разработена нова здравна стратегия 2007-2013 г. с девет основни цели. По думите му правителството иска това да бъде стратегия на целия български народ, не само на управляващата коалиция – насочена към хората, загрижена за здравето на децата, на болните, за превенцията на заразните и хронични заболявания. Документът е хармонизиран с най-добрите практики и е високо оценен от европейските партньори, допълни министърът.

За първи път голямата част от парите бяха прехвърлени в НЗОК и тя стана основният платец на дейности на доболнична и болнична помощ, каза още проф. Гайдарски. Той отбеляза, че големите болнични заведения за първи път не натрупаха дългове през 2006 г., а в края на 2006 г. са изплатени и 85% от просрочените задължения на болниците с държавно-общинско участие. Извършихме ремонти за около 30 млн. лв., открити бяха нови отделения, започна изграждането на информационната система на НЗОК, която ще бъде завършена през втората половина на 2008 г., в ход е пилотен проект на електронно здравеопазване, изтъкна министърът на здравеопазването.

Министър Гайдарски посочи още, че е готова и актуализирана Национална здравна карта. Разработва се национален генерален план за оценка на болничната инфраструктура и за преструктуриране на болниците на основата на международно установени критерии. Предприети са действия по оптимизиране и преструктуриране на спешната медицинска помощ. Отделяме лечебната дейност, която ще става в болничните заведения от логистиката, която ще се извършва от центровете за спешна помощ, както е в целия свят, коментира министърът. Променен е редът за доставка на лекарства в болничните заведения. Осигурява се лечението на децата на 100 процента. Правителството отдели 21 млн. лв. целеви средства за лечение на български граждани, които нямат доход или лично имущество, което да им осигурява лично участие в здравноосигурителния процес, каза министърът. Създадоха се предпоставки за предпазване на хората от заболявания. Постави се началото на система за профилактика на злокачествени новообразувания, захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания. Разработени са над 15 национални програми.

Обобщавайки резултатите от водената от правителството здравна политика, министър Гайдарски заяви, че опозицията няма никакви основания да твърди, че има хаос в системата на здравеопазването.

Сподели в: