Върни се горе

Министерството на здравеопазването извършва спешна проверка във връзка с информацията за внос на партиди гръцки снакс, съдържащ забранен канцерогенен оцветител.

Установено бе, че продуктът е внесен със санитарно разрешително от 2002 г. Извършва се проверка на документацията по санитарното разрешително. В случай, че се констатират нарушения, вносът и употребата на продукта ще бъдат забранени.

На Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) е разпоредено да изземе наличните количества снакс и да постави продажбата на стоката под възбрана. До приключването на разпоредената проверка и извършването на необходимите анализи продуктът няма да се продава в търговската мрежа.

По предоставени на МЗ международни научни данни забраненият канцерогенен оцветител се съдържа в подправка в много малка концентрация. Според международните експерти количеството му не може да доведе до сериозни увреждания на здравето.

МЗ подготвя запитване до мисията на Европейската комисия и Посолството на Гърция за предоставяне на повече информация по случая.

Сподели в: