Върни се горе

В неделя, 21 май - Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, Министерството на здравеопазването, Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, Коалиция “АНТИСПИН” и Българският младежки червен кръст ще почетат паметта на починалите от СПИН, ще изразят съпричастност към скръбта на техните близки и ще отправят послание до цялото общество за подкрепа на хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

21 май е заключителният етап на Националната кампания „Изследвай се за ХИВ/СПИН – анонимно и безплатно”.

На този ден ще се проведат следните събития:

11.00 часа - панихида в памет на починалите от СПИН в църквата “Св. Седмочисленици” на бул. “Граф Игнатиев” 25. Български младежки червен кръст организира отслужване на литургия в памет на жертвите от СПИН. В символично организирани пунктове в София - на ъгъла на бул. “Патриарх Евтимий” и бул.”Граф Игнатиев”, площад „Света Неделя” и пред Народна библиотека „Св.Св.Кирил и Методий”, доброволците ще раздават червени лентички, информационни материали и постери, върху които всички желаещи могат да напишат посланието си за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН.

21 часа - ежегодното вечерно бдение в парк “Здраве” на бул. “България” (спирката на автобуси 204, 604 и 76 пред Клиника по белодробни заболявания). Всяка година в този ден се обновяват символите за съпричастност към проблемите на ХИВ/СПИН - цветната леха с форма на червена панделка и надпис АНТИСПИН.

От началото на епидемията от СПИН в света са починали повече от 25 милиона души, а с вируса живеят приблизително 42 милиона. В България официално регистрираните ХИВ-серопозитивни лица са 623, а броят на починалите е над 280. За периода 1 януари-19 май 2006 г. у нас са регистрирани 25 случаи на ХИВ-позитивни лица, 10 от тях са открити в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН.

По повод 21 май, Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН, Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България” ще предостави пакети с витамини на хората, живеещи с ХИВ/СПИН, чрез Инфекциозна болница ”Проф.Иван Киров” в София, УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив и УМБАЛ „Света Марина” – Варна.

Министерството на здравеопазването е главен изпълнител на програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, която се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и по която на страната ни е предоставена безвъзмездна помощ от 6,8 млн. долара. Основната стратегическа цел на програмата се реализира чрез 8 основни компонента и е насочена към запазване на ниското ниво на разпространение на ХИВ/СПИН у нас чрез изграждането на съществуващите структури, получаването на надеждна картина за разпространението на инфекцията, провеждането на специфични превантивни програми сред най-уязвимите групи и предоставяне на лекарства и грижи на хората с ХИВ/СПИН.

Националната кампания „Изследвай се за ХИВ/СПИН – анонимно и безплатно” приключва на 21 май. Тя започна през ноември 2005 г. и преминава през три етапа: 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН, 14 февруари – Ден на влюбените и 21 май – Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Националните кампании за превенция на ХИВ/СПИН се провеждат всяка година по инициатива на Министерството на здравеопазването, Националния комитет по профилактика на СПИН и полово-предавани болести към Министерски съвет, Програмата на ООН за борба срещу ХИВ/СПИН и Коалиция „АНТИСПИН”.

Кампанията “Изследвай се за ХИВ/СПИН – анонимно и безплатно” е насочена към популяризиране на анонимното и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. В момента на територията на страната функционира мрежа от 15 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН /КАБКИС/.

От разкриването на първите кабинети през април 2003 г. до края на март 2006 г. консултация и изследване за ХИВ в тях са потърсили над 19 613 души. Само за първите три месеца на тази година - от януари до 31 март 2006 г. в КАБКИС са изследвани за ХИВ 3 878 души - 3 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

В КАБКИС отчитат и увеличаване броя на хората, които желаят да узнаят своя статус. Разкриваемостта на ХИВ-положителните лица е до 6 пъти по-голяма.

От началото на 2006 г. до 31 март 2006 г. в системата на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), центровете по трансфузионна хематология (ЦТХ) и кожно-венеричните диспансери за ХИВ/СПИН са се изследвали 45 000 души.

Сподели в: