Върни се горе

Българските граждани, на които предстои да посетят страна от ЕС, да проверят имунизационния си статус за морбили и ако нямат такава имунизация или не са преболедували, да се имунизират преди пътуването.
Това препоръчва Министерството на здравеопазването във връзка с получена от Европейския център за контрол на заболяванията информация за налични епидемични взривове от морбили в страни от Западна Европа.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, в много европейски страни са регистрирани епидемични взривове от морбили, като най-голям е броят на случаите в Австрия, Швейцария и Великобритания. Основната причина за създалата се ситуация е недостатъчното покритие с ваксинация срещу морбили на цялото население и най-вече на рисковите възрастови групи. По този начин съществува епидемиологичен риск не само за внос на заболяването, но и за заразяване на неимунни български граждани, посещаващи засегнатите райони. За напълно защитени могат да се считат лицата, имунизирани с две дози ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR).

Здравните власти в Австрия и Швейцария – страните-домакини на предстоящото Европейско първенство по футбол ЕВРО 2008, препоръчват на всички които планират да го посетят, да имат поне една доза от посочената ваксина, ако не са имунизирани или не са преболедували.

Министерството на здравеопазването издаде разпореждане до директорите на 28-те Регионалните инспекции за опазване на общественото здраве (РИОКОЗ) в страната да създадат условия за имунизиране на всички желаещи лица срещу морбили, като предоставят за това възможност в рамките на работното време на своите имунизационни кабинети. Ваксинация срещу морбили може да се направи в имунизационните кабинети на Националния център по заразни и паразитни болести и Столична РИОКОЗ. За родените между 1982 – 1992 г. имунизацията е безплатна, лицата от другите възрастови групи заплащат услугата.

За издаване на международно свидетелство за имунизация всеки имунизиран, независимо от възрастта си, заплаща услугата съгласно тарифата за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол.

Сподели в: