Върни се горе

Днес, 14 октомври 2003 г., министърът на здравеопазването Славчо Богоев получи дарение на медикаменти за лечение на онкологични заболявания на обща стойност 1, 282 млн. лв. от фармацевтичната фирма “Авентис Фарма Интернасионал”.Дарението се осъществява със съдействието на Българския червен кръст. То включва 800 флакона Tahotere и 300 импланта Suprefact Depot 3 Months.

Tahotere е предназначен за лечение на иноперабилен локално напреднал или метастатичен недребноклетъчен белодробен карцином при пациенти, които не са подлагани на химиотерапия за това заболяване. Ракът на белия дроб заема първо място по честота – 21% от всички злокачествени заболявания при мъжете у нас. Болните от рак на белия дроб са 9080, като близо една трета от тях са провели химио и хормонотерапия.

Tahotere е и един от най-модерните препарати за лечение на рак на гърдата както в начален стадий, така и при метастатичен рак. Прилага се и при рак на яйчника.

Tahotere е включен в Наредба 23 на МЗ за лекарствата, които се заплащат със средства от държавния бюджет. Тъй като е особено скъп препарат (за лечение на един пациент е необходим Tahotere на стойност 10 000 лв.), той се разпределя от създадената Централна експертна комисия, която включва водещи специалисти по онкология от страната.

Количеството Tahotere, което се дарява от “Авентис Фарма Интернасионал”, ще осигури лечението на около 90 пациенти.

Вторият медикамент, който “Авентис Фарма Интернасионал” дарява - Suprefact Depot 3 Months, се използва при лечение на пациенти с напреднал хормонално зависим карцином на простатата. Ракът на простатата е трети по честота – 8% от всички злокачествени заболявания при мъжете у нас. От него боледуват 31 мъже на 100 000, като годишно има 1000 новозаболели. Близо половината от болните отрак на простатата са преминали химио и хормонотерапия.

Лекарствените продукти ще се разпределят за използване по предназначение от болнични лечебни заведения и онкологичните диспансери в страната.

Сподели в: