Върни се горе

Днес, 18 февруари, в Министерството на здравеопазването заместник-министър д-р Петко Салчев прие дарение от фармацевтична фирма “Янсен-Цилаг” на медикамента епрекс на обща стойност 261 401 лева. Дарението бе връчено от д-р Анжело Чепилев, регионален директор на “Янсен-Цилаг” за България.

Медикаментът епрекс се използва за лечение на бъбречна анемия. Миналата година Министерството на здравеопазването е осигурило 206,8 млн. единици епрекс за 63-те хемодиализни центрове в държавните и общински лечебни заведения. Дарението от фирма “Янсен-Цилаг” е в размер на 11 млн. единици.
   
Годишно 1200 болни с терминална бъбречна недостатъчност се нуждаят от това лечение у нас. Епрексът се предоставя безплатно от МЗ по Наредба №23 за реда за предписване и получаване на скъпоструващи лекарства, заплащани от републиканския бюджет.

Министерството на здравеопазването е разработило Методични указания за лечение на бъбречна анемия. Комисии към хемодиализните центрове в страната определят кои от болните на хемодиализа трябва да бъдат лекувани с епрекс.
   
Дарителят – фирма “Янсен-Цилаг”, е сред водещите фармацевтични компании по продажби, реализирани в България. Тя е специализирана в разработването и производството на медикаменти в областта на психиатрията, неврологията, нефрологията, гастроентерологията, онкологията, гинекологията и дерматологията. Повече от 21% от стойността на реализираните продажби се реинвестират в научни проекти. Около 80 нови медикамента носят името на фармацевтичната фирма. С финансовата помощ на “Янсен-Цилаг” бе извършена бъбречна трансплантация на трима пациенти в реномирани чуждестранни клиники.

През февруари компанията подготвя и друг дарителски жест на обща стойност от 39 120 лв. Пет неврологичните клиники на наши болници ще получат 520 опаковки от медикамента Дуроджезик - трансдермален пластир.

Сподели в: