Върни се горе

На 16 септември в Министерството на здравеопазването се състоя пресконференция по повод приключването на съвместната инициатива на МЗ и МВР, насочена към ограничаване на последиците, причинени от нарасналия брой на произшествията по основните пътища на страната.

По време на пресконференцията бе направен анализ и бяха изнесени резултатите от съвместните дежурства на екипи на „Спешна медицинска помощ” и „Пътна полиция” по пътищата на страната през периода 1.08.-15.09.2008 г.

В пресконференцията участваха министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, министърът на вътрешните работи Михаил Миков, доц. Красимир Гигов – главен секретар на Министерство на здравеопазването и комисар Алекси Стратиев – началник на КАТ – Пътна полиция.

Съгласно споразумение между Министерството на здравеопазването и МВР медицински екипи на регионалните ЦСМП съвместно с Пътна полиция през активния летен сезон осигуряваха дежурства в 28 конфликтни точки на страната с цел оказване на помощ на пострадали при пътно-транспортни произшествия. Идеята за инициативата за дежурствата на спешните екипи бе на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев.

За 45 дни 152 души са получили неотложна медицинска помощ от екипите на изнесените линейки на територията на страната от 1 август до 15 септември. 88 души от обслужените пациенти са били хоспитализирани, на 52-ма е оказана медицинска помощ на място, а 8 души са починали. Всички тези хора са пострадали при някое от 80-те ПТП-та станали в близост до опасните пътища.

Най-много пътни инциденти са станали в районите на Варна, Велико Търново, Шумен и Габрово.

Министър Желев отбеляза, че присъствието на КАТ и Спешна помощ на конфликтни точки по пътищата създават възпитателен респект сред шофьорите. Той съобщи, че екипите на Спешна помощ, които бяха разпределени в страната, на места с висока концентрация на пътнотранспортни произшествия, са оказвали помощ в рамките на 15 минути. Този способ на дежурства е подобрил реакцията на екипите, като тяхната работа не е затруднила обслужването на пациентите с кризи и министърът очаква подобна кампания да бъде проведена и през следващата година.

Идеята на началника на ВМА генерал Тонев нарушителите на правилата за движение по пътищата да полагат общественополезен труд в реанимациите получи одобрението и на министър Желев, според който тази мярка би имала също добър възпитателен ефект.

Следващата седмица ще бъдат връчени следващите 100 автомобила за Спешна помощ, съобщи д-р Желев на пресконференцията.

Сподели в: