Върни се горе

Лекари от диспансерите, белодробните болници и отделения към многопрофилни болници ще преглеждат безплатно за туберкулоза от 14 до 18 юни 2010 г.  В този период всеки желаещ да се прегледа за заразното заболяване ще бъде приет и консултиран в  специализираните здравни заведения  във всички 28 областни градове.

 

Туберкулозата е заразна болест. Особено уязвими са хората с отслабен имунитет, децата и възрастните. Всеки може да се зарази при вдишване на въздух, съдържащ туберкулозни бактерии, при кихане, кашляне и отделяне на храчки от пациент с туберкулоза.

Седмицата на отворените врати  се организира от Министерството на здравеопазването и Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се провежда за втори път тази година като част от дейностите на Програмата за активен скрининг за риск от туберкулоза. През март 2010 г. в дните на отворените врати  общо 5 515 души посетиха лечебните заведения за туберкулоза в страната и общо 3 570  души бяха насочени за преглед и консултация от специалист по белодробни болести. Открити бяха 41 случая на туберкулоза. За 258 души бе установено, че са с латентна форма на болестта  и им бе  предписана профилактика. 

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. През 2009 г. в България са регистрирани общо 2 911 случая на туберкулоза, което е с 239 души по-малко в сравнение с 2008 година.

Сподели в: